Британските банки са свили експозициите си в страните от периферията на еврозоната с една четвърт за последните три месеца. Това показват нови данни, обобщени от Financial Times.

Нарастващите страхове за дълговата криза на региона сви кредитите на четирите най-големи британски банки на междубанковия пазар с 24% до 10.5 млрд. паунда, като най-чувствително е намалението за Гърция, Испания и Италия.

Най-големият снабдител на банките с кредит, HSBC, сви с 40% активността си на междубанковия пазар.

Данните показват, че Европейската централна банка също е склонна да завърти кранчето към периферията. ЕЦБ продължава да предоставя неограничени кредити на търговските банки от еврозоната, но участието на централната банка на пазара на ДЦК се ограничава.

По данни на Frankfurter Allgemeine Zeitung, ЕЦБ ограничава до 20 млрд. евро седмичното си изкупуване на периферните ДЦК. Тези спекулации твърдят, че в 6 – членния борд на банката наарства опозицията срещу тази форма на кредитиране на проблемните правителства и горна граница на интервенцията ще се договаря на всеки 2 седмици.

ЕЦБ в момента притежава държаен дълг на Гърция /вече не купува гръцки ДЦК/, Ирландия, Португалия, Испания и Италия в размер на 190 млрд. евро. Миналата седмица ЕЦБ и другите централни банки ограничиха интервенцията си до 4.5 млрд. евро, докато анализаторите предполагаха намеса за 25 – 30 млрд. евро. По-слабата активност на ЕЦБ отчасти обяснява скока на доходността на испанския и италианския дълг на последните сесии.

Днес на реч във Франкфурт шефът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че политиците в Европа сериозно изостават от практическото въвеждане на вече постигнатите договорености, включително фонда EFSF. Според Драги, ЕЦБ трябва да предприеме още действия в помоща на отслабналите банки от еврозоната.

Миналата седмица водещи европейски банки са лобирали на частна среща в ЕЦБ за осигуряване няа финансиране с продължителност над 1 година и по-меки стандарти в предоставянето на залози, изисквани от централната банка при предоставянето на кредити.

Драгио каза: наясно сме за настоящите затруднения на банките заради стреса със суверенните бонове, затягането на финансовите пазари и оскъдността на приемливи залози.