От дълги години Глобул е вторият по големина оператор на разпределения между три компании български пазар, с 4.5 милиона клиенти и пазарен дял от 36%.

 

Глобул е утвърдена компания с много голям опит и силни марки. Нашето намерение е да добавим и онези елементи, които ни направиха предпочитан оператор в други страни в региона“, посочва Кйел-Мортен Йонсен, изпълнителен вицепрезидент и директор за Европа на Теленор Груп, един от най-големите мобилни оператори в света.

Наскоро Теленор закупи от гръцкия му собственик българският мобилен оператор Глобул, като процесът на поглъщането тече в момента.

 

На 26 април беше подписано споразумението с ОТЕ за придобиване на Глобул и Германос за сумата от 717 милиона евро.

 

С Глобул Теленор планира да се съсредоточи върху качеството на мрежата и потенциала на мобилния пренос на данни и интернет-базираните услуги.

 

След като установим контрол на управлението на компанията, ще съсредоточим усилията си върху по-нататъшното развитие и модернизация на мрежата. Ние също така внимателно ще наблюдаваме и изслушваме нуждите на нашите клиенти на българския пазар и ще оптимизираме предложенията си за тях. Вярваме, че можем да предложим по-качествени услуги, които отговарят на нуждите на българските клиенти и създават стойност за отделния потребител и обществото“, каза Йонсен.

 

Теленор Груп се очаква да започне дейност на българския пазар през третото тримесечие на 2013 г., тъй като придобиването на Глобул подлежи на съответните одобрения за сливане на Европейския съюз.

 

В момента Теленор Груп оперира на 11 пазара в Европа и Азия и разполага с близо 150 милиона клиенти. В Централна и Източна Европа компанията присъства в Унгария, Сърбия и Черна гора.