Когато наскоро в Сирия се появи нова руска бронирана техника, която досега не беше доставяна на този съюзник на Москва, се появиха предположения, Русия има намерение да възстанови военния баланс в размирната държава и да спаси режима на Асад.

На 20 август в Босфора беше забелязан тежко натовареният руски десантен кораб клас Тапир, “Николай Фильченков”. Експертите, които анализираха снимките на плавателния съд, са на мнение, че на борда е имало бронирана техника за Сирия.

Скоро след това сирийската армия пусна видеоматериал, на които се виждат действащи съвършено нови бронетранспортьори БТР-82А. Такива бронирани машини никога не са били доставяни на Сирия. Външно БТР-ите изглеждат точно като използваните в руската армия, дори боята им е същата. Това позволява да се предположи, че машините са били взети директно от руските военни запаси.

На други снимки може да бъде видян руският брониран автомобил Тигр, който също по-рано не беше изнасян в Сирия. Към подобни информации трябва да се подхожда внимателно. Само че Джоузеф Демси, експерт в лондонския Международен институт за стратегически изследвания е на мнение, че ако тези кадри са истински, те са сериозно свидетелство за това, че Русия въоръжава армията на Асад.

Доставката на подобна военна техника предизвиква най-различни въпроси. Защо Русия доставя на сирийците нова военна техника, което досега не е правила? Ако целта е просто да се прати въоръжение, могат да бъдат доставени и по-стари машини, които сирийските военни познават добре, по-евтини са и не трябват на руската армия.

За какво става дума – за първата доставка на нови оръжия, която ще бъде последвана и от други? И кой в действителност управлява тези машини последно поколение?

Русия е една от малкото страни, съюзници на сирийския президент. Тя отдавна е най-големият доставчик на въоръжение за Сирия, а в сегашната сложна за Дамаск ситуация тя предостави на Дамаск и така нужната му дипломатическа подкрепа.

Русия изигра важна роля за постигането през 2013 г. на споразумението, според което режимът на Асад се отказа от химическото оръжие. В сирийския гр. Тартус в продължение на много години беше разположена неголяма руска военно-морска база. Тази база беше преден пост на Русия в средиземноморския регион, където влиянието на Москва беше най-силно през 70-те години на миналия век, в разгара на студената война.

Ето защо сирийската криза разтревожи Москва. Тя, не по-малко от Запада, е обезпокоена от военните успехи на религиозните радикали от екстремистката групировка Ислямска държава. Русия, за разлика от западните правителства, без никакъв ентусиазъм посрещна събитията от Арабската пролет.

Вглеждайки се в ставащото и отчитайки, че надеждите за демократично развитие на региона се провалиха, упоритият руски прагматизъм търси по-реалистичен подход от западната дипломация. Сирийската криза се превърна за Русия в нова възможност.

Тесните връзки с Башар Асад направиха Москва ключов играч в региона. Руският министър на външните работи Сергей Лавров настойчиво налага руската позиция, която се състои в това, че слизането на Асад от власт не може да бъде условие за сделка за мир в Сирия.

През последната седмица руската дипломатическа активност около Сирия привлече голямо внимание. Москва започна усилени преговори с представители на властите в Саудитска Арабия и Иран.

В същото време за самия Башар Асад ситуацията се влоши. Радикалните ислямисти продължават да се приближава все повече до самото сърце на земята на алевитите –крайбрежните средиземноморски райони на Сирия – Латакия и Тартус.

Налице са най-различни слухове за ролята на Русия. Москва опроверга неотдавнашните съобщения за пристигането на модерни бойни самолети в Сирия. Израелски експерти обаче твърдят, че руската армия се готви да използва своята бойна авиация против Ислямска държава и даже може да разгледа по-активна своя роля в наземните операции, ако ситуацията за Башар Асад се влоши.

Засега това не са нищо повече от спекулации. Русия отхвърля всички съобщения, че има нейна авиация в Сирия и се готви за нанасяне на удари срещу ислямистите. Представителят на руската отбранителна промишленост Руслан Пушков, е на мнение, че на сирийския режим сега са му необходими боеприпаси, леко въоръжение, комуникационни системи и безпилотни самолети. Само че товарът на „Николай Фильченков“ може да се окаже сигнал, че ако стане необходимо, Русия е готова да действа и по-решително.