Нетна печалба в размер на 1.164 млн. лв. отчита НУРТС за 2012 година при приходи от дейността в размер на 57.850 млн. лв. , показват данните от годишния отчет, публикуван в X3News.

 

Дружеството е имало разходи за 56.694 млн. лв., от които най-големи са разходите за външни услуги - 15.363 млн. лв. и за амортизации - 13.456 млн. лв.

 

От одиторския доклад, извършен от KPMG, става ясно, че под външни услуги се има предвид разходи за пренос, ремонт и поддръжка на оборудване, сгради и автомобили, разходи за оперативен лизинг на имоти и автомобили, охрана на имущество, телекомуникационни, пощенски, консултантски и други услуги.

 

В края на годината дружеството отчита активи за 257.734 млн. лв. , което е нарастване с 21.39%.

 

НУРТС България АД е учреден на 30.03.2010 година с предмет на дейност изграждане, използване и поддържане на обществени електронни съобщителни мрежи и информационни системи, както и предоставянето на далекосъобщителни услуги чрез тях. През август 2010 година дружеството придобива от БТК АД търговското предприятие НУРТС, ведно с недвижими имоти, договори, клиенти, пазарен дял, лицензи, права върху интелектуална собственост.

 

Основните активи са радиорелейни станции, радио-телевизионни станции, от които се излъчват радио УКВ и телевизионни програми, телевизионни ретранслаторни станции, радиопредавателни центрове.

 

Дружеството разполага с лицензии, издадени от Комисията за регулиране на съобщенията, с които е определен индивидуален ресурс - радиочестотен спектър за осъществяване на електронни съобщения за мобилна мрежа, наземно цифрово разпръскване. Лицензиите са с балансова стойност 4.167 млн. лв.

 

Клиенти на дружеството са всички най-големи радио и телевизионни оператори на територията на страната. Посредством изградените мрежи НУРТС покрива 99% от територията на страната.

 

НУРТС е емитент на облигационен заем за 40 млн. евро, като средствата от него са ползвани за погасяване на текущи кредити, основно към ТБ Корпоративна търговска банка АД. Задължението към нея е било в размер на 36 980 500 евро главница и 221 883 евро лихви. По друг кредит към същата банка са погасени 21 969 евро лихви и 2 691 973 евро главница.

 

Към 31 декември 2012 година собственици на НУРТС България АД са Блусат Партнърс Лимитед, регистрирано в Обединените Арабски емирства и притежаващо 505 от капитала и Манселорд Лимитид, регистрирано в Република Кипър и притежаващо останалите 50% от капитала.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!