Мрачни са прогнозите на Международната организация на труда за състоянието на световната заетост – обобщава руският „Взгляд“. Според МОТ безработицата продължава да се намира на критично равнище и в скоро време тази тенденция няма да бъде преодоляна.

Въпреки напрегнатите усилия на правителствата, кризата на работните места не отслабва, като един от трима работници – според МОТ 1.1 млрд. души – или е безработен, или се намира в състояние на бедност, твърди генералният директор на международната организация Хуан Сомавия.

Необходимо е създаването на работни места в реалната икономика да се превърне в главен приоритет, посочва Сомавия. В сравнение с предходната година прогнозата е по-песимистична, коментират авторите на доклада.

Очаква се някакво снижение на безработицата – но то няма да се случи през 2012 г. Дори ще се наблюдава продължаващо увеличаване на безработицата на фона на понижаване на световния икономически растеж.

Според МОТ, армията на безработните през 2012 г. ще се увеличи с 3 млн. души. Ако темповете на ръст на световната икономика спаднат под 2%, новите безработни могат да достигнат 4 млн. души.

В случай, че страните от еврозоната успеят да намерят изход от дълговата си криза, броят на новите безработни ще спадне до 1 млн. души.

През 2011 г. почти 75 млн. младежи не могат да си намерят работа. Преди година това число беше по-високо, 77.6 млн. души, но все пак остава с 4 млн. души повече от предкризисните равнища. Процентът на безработица сред младежие на възраст 15 – 24 години достига 12.7%.

Международната организация на труда призова за по-тясна координация на данъчната и бюджетната политика, реформа и регулации за финансовия сектор, подкрепи за реалния ръст на икономиката.

По данни на МОТ сега в света има около 200 млн. безработни.

За да се осигури социалната стабилност и устойчивия икономически растеж, ежегодно в света през следващото десетилетие трябва да се създават по 40 млн. работни места. Общо за десетилетието ан света са необходими 600 млн. работни места.

Но дори това да се случи, под линията на бедността ще останат 900 млн. души, които и в момента работят, но получават за труда си под 2 долара дневно.
Дори в световната икономика да се сбъднат само позитивните прогнози, показателят за безработица ще остава на около 6% до 2016 г.

„Взгляд“ обвързва доклада на МОТ с „неутешителната“ прогноза на ООН, като преди дни световната организация предвиди голям икономически спад през 2012 / 13 година. Доходите са в застой, безработицата е около 9%, търсенето е слабо.

Тъй като все повече работници остават без работа продължително време, особено млади работници, квалификацията и опитът им се понижават, което уврежда допълнително икономическите перспективи.

Според Евростат, безработицата в България през ноември е 10.9%, над средното за Европейския съюз ниво от 9.8%.