Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че 2014 година "може да стане година на икономически пробив за Америка" след периода на дълга рецесия и бавно икономическо възстановяване, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Обама подчерта пред журналисти, че според последните данни икономиката е нараснала с 4,1 на сто от юли до септември спрямо предишната година. Макар и скромно, това постижение надхвърля очакванията и е лъч на надежда през определено трудната година, предава БТА.

Президентът се изказа в подчертано оптимистичен тон, като наблегна на ръста на икономиката, създаването на работни места и нарастващата независимост на САЩ от чужди енергоизточници. Въпреки че Обама не го спомена, борсите също достигнаха рекордни равнища. Повишението в икономиката се дължи на нарастването на потреблението, след като безработицата достигна най-ниското си равнище от пет години насам със 7 на сто, напомня АП.

Обама говори пред репортери в края на петата си година на поста. Попитан дали това е била най-трудната му година досега, той се засмя и заяви, че "не мисли за нея по този начин". Президентът определи като главния си пропуск фалстартът на програмата му за здравна реформа, известна като Обамакеър.

Президентът изказа подкрепа и за предложения закон, който ще удължи с 3 месеца времето за получаване на обезщетения за безработица. По-късно този месец изтичат социалните помощи за 1,3 милиона американци. Според Обама помощите за безработица трябва да бъдат първостепенната задача на Конгреса през януари. Сред външнополитическите постижения Обама посочи споразуменията, които според него ще попречат на Иран да създаде ядрено оръжие, както и унищожаването на сирийските химически оръжия. Той напомни, че през 2014 година се завръщат и американските войски от Афганистан. Всичко това е резултат от умелата дипломация, подчерта президентът на САЩ.

Обама зае компромисна позиция по въпроса с практиката на масово следене, възприета от Агенцията за национална сигурност (АНС), като заяви, че събирането на информация може да става под известен контрол и по-балансирано, но добави, че САЩ не могат "едностранно да се разоръжат", предаде Ройтерс. Президентът каза, че през следващите няколко седмици ще проучи препоръките на независимите експерти, подготвили доклад за това как да бъде контролирана АНС, и ще вземе решение какво трябва да се направи.

Той допусна възможността някои данни за телефонни разговори да бъдат съхранявани от частните телефонни компании, а не от правителствени служби, за да се възвърне доверието на американците към програмата на агенцията. Трябва да се спечели отново и доверието на международната общност, смята той. Уверен съм, че АНС не следи хората в САЩ, каза американският лидер. На въпрос дали Едуард Сноудън, издал поверителна информация за тайните програми на АНС, може да не бъде преследван от

закона, Обама каза, че това е въпрос, който засяга министъра на правосъдието и съда. Добави обаче, че начинът на действие, избран от Сноудън, е бил "разрушителен" за страната, нанесъл е вреди на САЩ и на американската дипломация.

Обама настоя, че сега не е време за нови санкции срещу Иран, както предлагат група американски сенатори. Ако сериозно искаме да се стигне до споразумение за ядрената програма на Иран, не бива да засилваме неговата подозрителност, посочи президентът.

Помолен да коментира състава на американската делегация за Зимните олимпийски игри в Сочи, Обама каза, че би искал да отиде на олимпиадата, но не може, тъй като е много зает с текуща работа, предаде ИТАР-ТАСС. "На олимпиади ще ходя после", когато вече не съм на този пост. Засега, имайки предвид текущите задачи, би било трудно, каза Обама. Той посочи, че в делегацията на САЩ са включени изтъкнати американци и изтъкнати спортисти. Сред тях открои тенисистката Били-Джин Кинг и фигуриста Брайън Боитано, които по думите му са въплъщение на спортно майсторство

и сила на характера и в същото време имат нетрадиционна сексуална ориентация. "Сами може да си направите изводи", каза Обама. Ние съдим за хората не по сексуалната им ориентация, а по това какво правят - в спорта и извън него, добави той.