Данъчни облекчения за 95% от работещите американци както и за предприятията, които създават работни места в Америка, а не зад граница обеща кандидатът за президент на Демократите Барак Обама на последния дебат с опонента му Джон Маккейн преди изборите на 4 ноември. Третият двубой беше снощи в нюйоркското предградие Хемпстед, в университета Хофстра. Републиканецът Маккейн заложи на данъчните облекчения за всички, ако седне в президентското кресло. По думите му в момента разходите на правителството са извън контрол.

За пореден път Джон Маккейн се опита да се разграничи от настоящия президент и се ангажира с тотално нов курс на икономическата политика. В плановете му е и балансиране на бюджета на САЩ в рамките на 4 години.

Маккейн атакува идеята на Обама да се увеличат данъците за хората, изкарващи над 250 000 долара годишно и каза, че така ще бъдат засегнати собствениците на малки предприятия.

Обама отбеляза, че общото между него и Маккейн е, че и двамата говорят в даден момент за намаляване на данъците. Разликата е в това чии данъци всеки от двамата иска да намали.

И двамата застъпиха тезата, че правителствения план за 700 млрд. долара не е достатъчен за справяне с кризата.По думите на Обама тези средства трябва да се използват предимно, за да се помогне на средната класа да се справи с кризата.

Кандидатът на декмократите отново посочи, че до 10 години САЩ могат да сложат край на зависимостта си от петрола на Близкия изток и Венецуела. Маккейн обяви планове за изграждане на 45 ядрени централи, като опит за търсене на алтернативни енергийни източници.