Серия от мерки за стимулиране на икономиката, които не изискват одобрение от Конгреса, ще представи днес президентът на САЩ Барак Обама. Стимулите ще се насочат към собствениците на жилища, които ще получат илеснения за рефинансиране на жилищните си заеми, както и към студентите с по-достъпни студентски кредити.

Първите детайли от инициативата ще бъдат разкрити по-късно днес, когато Обама ще започне тридневна обиколка в Западните щати. Президентът ще дискутира възможните промени в правилата на ипотеките при спирката си в Невада – един от най-тежко засегнатите от ипотечната криза щати.

Обама среща съпротивата на републиканците в Конгреса по пакета от стимули за 447 млрд. долара. Междувременно икономиката продължава да страда. Администрацията на президента работи с федералната жилищна агенция, регулаторът на ипотечните агенции Fannie Mae и Freddie Mac, за да помогне на собствениците на жилища да получат по-евтини кредити, дори цената на имотите да е паднала под стойността на ипотеката.

Агенцията има намерение да предложи по-леки правила по програмата HARP, която помага на притеснените кредитори да плащат вноските си навреме. По сведение на Wall Street Journal, банките ще могат да отпускат повече финансиране, без да се опасяват, че застрахованата от HARP ипотека ще бъде „обратно изкупена“, ако кредитополучателят е направил последните шест вноски по иптеката и може да докаже, че има работа – или друг пасивен източник на доход.

Ще се намалят таксите върху кредитите, отпускани от Фани и Фреди, ще се премахнат таксите върху ипотеките, предоговаряни за по-кратък период. Детайлите ще станат ясни в средата на ноември. Още от 1 декември банките ще могат да предоставят ипотечни услуги според променената програма. Само ипотеките, които в момента струват 125% над пазарната цена на жилището, няма да могат да участват в програмата. / Reuters