Трима души загинаха, а около 130 бяха ранени при две мощни експлозии по време на маратона в Бостън.

Американският президент не използва думата атентат. В обръщение към от Белия дом той обеща, че извършителите ще отговарят за действията си.

"Все още нямаме всички отговори. Все още не знаем кой е направил това или защо. Но ще ги намерим и отговорните, отделни лица или групи, ще усетят тежестта на правосъдието", заяви Барак Обама.

Високопоставен представител на Белия дом, пожелал да остане анонимен, намекна за "терористичен акт", съобщава AP.

"Всяко събитие с множество взривни устройства, какъвто изглежда е сегашният случай, явно е терористичен акт. Но не знаем кой го е извършил и подробно разследване ще трябва да установи дали това е било подготвено и извършено от терористична група, чуждестранна или не", допълни представителят.

Около 26 000 души участваха в Бостънския маратон, най-стария в САЩ, който привлича бегачи от цял свят и хиляди хора се бяха събрали по трасето, за да ги окуражават. Вчерашният ден беше неработен в щата Масачузетс. Двете експлозии бяха извършени едновременно близо до финиша на маратона, на разстояние от около 50 до 100 метра, съобщи началникът на полицията в Бостън Ед Дейвис. Губернаторът на щата Девал Патрик съобщи за "над сто ранени, някои от които в тежко състояние". Много от ранените също са деца.

Първата експлозия станала в долната част на маршрута на бегачите, където се бяха струпали зрителите, предизвиквайки огромен облак от прах. Хората започнали да крещят, някои отчаяно се опитвали да избягат, прескачайки бариерите. Втората експлозия станала няколко секунди по-късно. Телевизиите показаха кадри с изпаднали в паника хора, кръв по тротоарите, осеяни с отломки. Началникът на полицията призова населението към предпазливост, като препоръча на хората да си останат по домовете. Губернаторът на Масачузетс поиска от гражданите на Бостън да съобщават на полицията всяка информация, която може да помогне на разследването. То вече се ръководи от ФБР.

Полицията заяви, че за момента няма нито един заподозрян в ареста и, че не е имало конкретна предварителна разузнавателна информация за риск от атентат.

Повечето жертви са били ранени в краката, съобщи Бостънският медицински център. Много от тях ще останат с ампутирани крайници.