Курсовете на основните валутни двойки са необичайно нестабилни за края на годината, като обемите на търговията показват, че много инвеститори приключват с ребалансирането на портфейлите си по-рано от обичайното, съобщава FT.

 

Инвестиционните банки отчитат спад в търсенето от своите основни клиенти - много от които са загубили пари, залагайки срещу еврото, което не пропада под натиска, въпреки дълговата криза и непрестанните атаки от пазара.

 

Обемите на поръчките за някои валутни двойки са намалели с 30 процента през ноември, спрямо предишните два месеца, според оценки на Citi за целия пазар, като се използват данните на Банката за международни разплащания.


Други водещи инвестиционни банки изчисляват, че обемите на поръчки от инвеститори на
Forex пазара са се свили с 15 на сто през ноември.

По данни на Банката за международни разплащания обикновено има спад в края на годината, но той започва от средата на декември. През ноември свиването на обемите обичайно е с около 1%, преди понижение с 31% през декември, или поне така беше през миналата година.

 

Но сега за валутните пазари се оказа необикновено трудно да се предскажат ставащото с оглед на продължаващата криза на дълга.

 

Интервенциите от страна на правителствата по света, целящи да отслабят валутите си, изненадват пазарите и правят по-трудно за инвеститорите да намерят убежища. В такава ситуация дори слуховете причиняват големи колебания на пазара.

 

Хедж фондовете са особено силно засегнати от стабилността на еврото, като отчитат сериозни загуби от отворените къси позиции през третото тримесечие.