Експертът по застраховане и председател на Управителния съвет на Гаранционния фонд -  Борислав Михайлов - бе удостоен с наградата за цялостен принос в развитието на българското застраховане.

Още 8 награди бяха раздадени на престижната церемония, организирана от Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и Фондация "Проф. д-р Велеслав Гаврийски".

Призът за застрахователно дружество с най-добри постижения в общото застраховане грабна ДЗИ. Алианц България спечели наградата в раздела "Животозастраховане", а Интерамерикан България бе отличена като най-динамично развилата се компания през 2010 година. 

Пенсионноосигурителна компания Доверие бе отличена за постиженията й в допълнителното задължително пенсионно осигуряване. В категорията за дружество с най-добри резултати в допълнителното доброволно пенсионно осигуряване приз получи Алианц България, а ЦКБ Сила бе наградена като най-динамично развиваща се компания в сектора.

Осигурителните дружества бяха класирани на база съвкупност от критерии, като сред водещите са прираст на активите и доходност на фондовете.
При застрахователите сред критериите с най-голяма тежест са пазарният дял, изплатените обезщетения, премийният приход, коефициентът на разходите, техническите резерви.

На церемонията бяха присъдени и две големи индивидуални награди. Едната бе за цялостен принос в развитието на българското осигуряване. Получи я Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

80-годишният застраховател Иван Христов от Троян пък получи награда за дългогодишната си работа в сферата и особените заслуги в развитието на регионалните звена в застраховането.

Наградите на първенците бяха връчени от изтъкнати представители на професионалните банкови и финансови асоциации, регулаторните и законодателни институции, общественици.

Номинациите за застраховател на годината се организират за трета поредна година, а за пръв път журито оценява и постиженията на пенсионноосигурителните дружества.