На 17 юни се очаква обявяване на вземането на решението за несъстоятелност на комбината Кремиковци, съобщи Васил Яначков, председателят на федерацията на Металурзите към КНСБ, предаде БГНЕС.

Според него е възможно отлагането на вземането на решение, а също и да се прецени, че няма основание за влизане в процедура на несъстоятелност.

Яначков съобщи, че Александър Томов е изваден от борда на директорите още през февруари с решение на Надзорния съвет.

Днес следобед се очаква министърът на енергетиката на Украйна и единият от кандидат-купувачите на Кремиковци украинският бизнесмен Константин Жеваго да посетят комбината.

Според Яначков и двамата кандидати - Константин Жеваго и Лакшми Митал, имат своите предимства. Нормално е да сме горди, че световният лидер на стомана Арселор Митал чука на нашата врата, каза Яначков. Той съобщи, че според анализи на Арселор Митал производството на стомана в нашия регион от глава на населението годишно е 50-60 кг, докато в света е два пъти повече.

Нямаме съмнение, че Арселор Митал ще изпълнят поетите ангажименти, защото сме събрали информация за техните заводи, които са около 70. Предимство на Жеваго е, че разполага с рудници и обогатителен комплекс, а голяма част от обрудването на Кремиковци е от Украйна.