Общ правителствен "облак" ще съхранява в интернет пространството всички електронни услуги на централната и местната администрация. Със задачата ще се заеме Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ЕСМИС) към Министерството на транспорта, съобщиха от ведомството.

За електронно управление в България се говори от края на миналия век, но все още то е само пожелание. Последната стратегия предвижда пълното му въвеждане към 2020 г. Междувременно трябва да се изградят и виртуалните "облачни" услуги, които да обединят всички институции. Към момента са свързани само два центъра с оборудване за електронното управление - единият се намира в "Бояна", а другият - в "Евксиноград", пише "Сега".

За да може и хора в икономически по-изостаналите райони да се възползват от дигиталните услуги в бъдеще, агенцията изгражда достъп до супербърз интернет в селата. Той трябва да е готов до октомври т.г. Оптичните трасета ще са с дължина около 860 км и ще обхванат население от 277 765 души, отбелязаха от ЕСМИС. Въпреки добрите намерения обаче оттам признават, че има риск за осъществяването на проекта заради краткото оставащо време.

 

"При липса на интерес от страна на оператор, агенцията ще трябва да поеме експлоатацията и поддръжката на новоизградената мрежа", каза Васил Василев, зам.-ръководител на проекта.