В първия ден на новата седмица растежът на борсата в София продължава. Малко преди края на търговията оборотът надхвърля 40 млн. лв., основно заради прехвърлянето на облигации на НУРТС. Инвеститорите проявяват активност и в сделките с компенсаторни инструменти. Активността им с акциите води до нови ръстове за индексите. Към 16:30 часа най-нависоко се покачва нивото на имотния измерител.

SOFIX добавя 0.39% до 443.85 пункта.
BG40 расте с 0.05% до 152.15 пункта.
BGREIT се повишава с 1.05% до 90.23 пункта.
BGTR30 напредва с 0.35% до 312.45 пункта.

14:57 часа

Облигации на НУРТС България АД за 39.2 млн. лв. се прехвърлиха през Българска фондова борса към 14:30 часа. Дружеството е емитент на облигационен заем за 40 млн. евро, който бе пласиран през септември миналата година, а книжата бяха регистрирани за търговия на борсата. С постъпилите средства НУРТС финансира цифровизацията на телевизионния сигнал, разпространяван на територията на страната.

НУРТС е най-ключовото предприятие в областта на радио и телевизионното разпръскване в България. Клиенти са му всички най-големи радио и телевизионни оператори.  За първото тримесечие на тази година то отчете 2.9 млн. лв. чиста печалба и 16.9 млн. лв. приходи от дейността. НУРТС е собственост на  регистрираното в Кипър дружество Манселор Лимитед, което държи 50% от капитала, а останалата половина от акциите с в ръцете на Блусат Партнърс Лтд - дружество, регистрирано в Обединените Арабски Емирства.

Изключвайки ефекта на НУРТС върху оборота на Българска фондова борса в понеделник, активността там е относително задоволителна и води до ново покачване на индексите.

С ръст от 5.26% до 0.994 лв. средно за лбот се търгуват акциите на Доверие обединен холдинг АД, по позицията на който се прехвърлиха 9 215 ценни книги.

Близо 80 хил. са акциите, изтъргувани по позицията на Химимпорт АД. Това също води до скок в цената с 0.70% до 1.448 лв. средно за лот.

Инвеститорите демонстрират голяма активност в покупката на компенсаторни бонове. Оборотът с такива инструменти надхвърля 44 хил. лв.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!