Обръчи от фирми около Нов български университет (НБУ), чийто бивш ректор проф. Сергей Игнатов в момента е министър на образованието, ще получат милиони от Фонда за научни изследвания, съобщи в. "Сега".

В тазгодишната конкурсна сесия, при която за финансирането на 95 проекта (от общо 1200 кандидатствали), ще бъдат разпределени 14.8 млн. лв. Това са средствата, които държавата отделя от бюджета си, за да финансира приоритетни научни проекти. Но 17 от спечелилите проекти ще се осъществяват от фирми и фондации, регистрирани в апартаменти, без научен потенциал и научна инфраструктура, повечето регистрирани в последните година-две. Те ще получат лъвския пай от общото финансиране - общо около 5 млн. лв.

Някои от проектите са спечелени от приближени на шефа на фонда Рангел Гюров - преподавател в НБУ.

Назначението на самия Рангел Гюров през март 2012 г. предизвика скандал и стигна до парламентарната комисия по образование. Причината е, че той беше назначен незаконно от министър Игнатов, тъй като няма хабилитация в България, каквото е нормативното изискване. Гюров се кичи с титлата "професор" и беше шеф на департамента "Науки за земята и околната среда". Но професорската му титла е от Ангола.

Един от хората свързани с Гюров - проф. Божидар Божинов, е възнаграден с 260 000 лв., които ще получи под формата на финансиране на проект, одобрен от фонда. Парите ще отидат в семейната фирма на 80-годишния Божинов "Грунд 1" ООД, регистрирана в апартамент. Божинов заедно със 76-годишната си съпруга ще изследват опазването на сгради и съоръжения при подземно транспортно строителство.

Предметът на дейност на фирмата обаче няма никаква връзка с науката - покупка на стоки с цел да ги препродаде в първоначален, преработен или обработен вид, продажба на стоки собствено производство, складови и превозни сделки, туристически и рекламни услуги и пр.

При раздаването на парите не е забравен и ректорът на УниБИТ проф. Стоян Денчев, който дава спорната хабилитация на Гюров. Вузът печели общо четири проекта - самостоятелно или с партньори, на обща стойност 960 000 лв. Лично проф. Денчев е класиран като ръководител на проект за 360 000 лв. на тема "Политики за управление на културно-историческото наследство - комуникация и социализация чрез образование".

Проект с ръководител гл. ас. д-р Ралица Берберова, която наследи Гюров като шеф на департамента "Науки за земята и околната среда" в НБУ на тема "Мониторинг и превенция от екологични бедствия чрез изготвяне на методика за изследване на земно-насипни съоръжения на речни крайбрежия и микроязовири чрез георадар" полиучава 198 000 лв.

Дава се финансиране и на две фирми, регистрирани в деня, когато изтича крайният срок за подаване на проектни предложения - 17.00 часа на 16 юли т.г. Става въпрос за "Спейс рисърч" ООД и "Булкюб" ЕООД, които ще получат 480 000 лв. за "изследване на поляризацията на зодиакалната светлина и Млечния път чрез наносателит и транслиране на данните до наземна станция".

Пред "Сега" медийната съветничка на Игнатов и преподавател в НБУ д-р Евелина Христова коментира, че атаките идват от неуспели кандидати. Според нея министърът ще вземе отношение по казуса, когато е достатъчно запознат с него.

Сдружение "Активирани води" е създадено на 14 юни 2012 г. - месец преди крайния срок за конкурса - и се занимава с дейности за свободното време, производство на кухненски прибори и търговия с продукти за стерилизация и дезинфекция. Заедно с "Нова консултантска компания" ЕООД печели проект "Активация на води и влиянието им върху биосреди" на стойност 350 000 лв.;

Срещу 160 000 лв. "Омда" ЕООД с едноличен собственик известния син активист доц. Петко Симеонов ще изследва "запазването на народната памет на документите, отнасящи се до спонтанната политическа, гражданска и икономическа активност в периода 1984-2001 г.";

"БКК" ООД, регистрирана в блок в столичния кв. "Лозенец", е на бизнесмена Георги Георгиев и Антон Вилхелм Краус - син на бившия зам.-кмет и транспортен министър. "БКК" ще получи 190 000 лв., за да проучва геотермалната енергия, макар че предметът й на дейност е строителство, проектиране и изграждане на инфраструктури и търговия със строителни материали;

"Лорен" ЕООД печели проект за 250 000 лв. за идентифициране на проблема насилие и регулацията му в съвременното българско общество. Не е ясно точно къде ще отидат парите, тъй като има две фирми с това име. Първата е в София на името на 80-годишната Ели Б. Христова. Компанията е регистрирана през март 2011 г. и се занимава с продуцентство, посредничество, импресарска и рекламна дейност, школи за изкуства за деца и възрастни, организация на тържества по различни поводи за деца и възрастни, размножителни услуги, фотографски и видео услуги, предпечатна подготовка, маркетинг, звукозапис студио, галерия за произведения на изкуството и т.н. Втората е в Перник и се занимава с товарен автомобилен транспорт. Собственик е Зоя Костова, на 59 години.

Сдружение "Път на творчеството" ще конструира осмотичен двигател. Проектът е за 350 000 лв. Дружеството е регистрирано в Пловдив с управител Кирил Коликов, който пък има семейна фирма "МОСТ" за внос и износ на материали, суровини и услуги, строителство, туристически услуги и пр.

Забележителен е проектът, в който ще се изследва отношението на публиката към музейната институция. Стойността на проекта е 260 000 лв., но ще се изпълнява от ЕООД, регистрирано с капитал 2 лв. "Азарофф" ЕООД се занимава с фундаментални научни изследвания и индустриални изследвания, а също и с търговия с антикварни предмети. Не е ясно с какъв капацитет ще се осъществяват анкетите, след като и другата фирма на същата собственичка - Азарова, няма връзка с темата на проекта - тя е за транспорт и опаковане на предмети за музеи.

"Е Ес Консултинг" печели проект на стойност 440 000 лв. за система за автоматично пробиване на кости в ортопедичната хирургия. Любопитна подробност е, че фирмата е регистрирана в деня, в който изтича крайният срок за подаване на проектните предложения - 16 юли. Седалището е в апартамент в столичния район "Изгрев". Едноличен собственик е 34-годишната Надежда Цонова.