Строителна фирма от Горна Оряховица запорира сметките на Община Велико Търново. Това стана след като преди дни Върховният административен съд се произнесе в полза на "Елит строй" ЕООД. Искът на фирмата към общината е за 650 000 лв. пропуснати ползи от отменен строеж.

Решението на съда не подлежи на обжалване, което означава че Общината ще трябва да изплати тази сума. Всеки ден превеждаме суми по сметката на фирмата, като до момента сме издължили около 400 000 лв., каза главният счетоводител на общината Мариан Маринов.

Той обясни, че са блокирани само сметките от собствени приходи, тъй като по закон държавната субсидия не може да се запорира. Общинските служители бяха застрашени да останат без заплати, но вече е преведен авансът за този месец. Сметките ще останат запорирани, докато издължим цялата сума, тоест остават още около 250 000 лв. Не мога да прогнозирам кога ще стане това, заяви Маринов.

Казусът с "Елит строй" е от 2008 г., когато фирмата започва да строи жилищна кооперация в квартал "Картала". Общината първо издала разрешение за строеж, но впоследствие го отменила, тъй като строителните книжа не били съгласувани с преките съседи, които са на границите на строежа.