Правителството готви промени в Административно-процесуалния кодекс (АПК), с които общините ще получат право да отказват административни услуги при неплатени данъци и такси. Това съобщи финансовият зам.-министър Владислав Горанов на среща с кметове в Сандански.

В момента милиарди са натрупаните към общините дългове, а в същото време те губят съдебни дела, когато откажат услуги на неизрядни платци, информира в. "СЕГА".

Готвената поправка в АПК има за цел да помогне на общините в събираемостта на дълговете по време на криза. За да стане възможно това обаче, трябва да заработи информационната система, чрез която ще могат да се правят справки дали съответният гражданин се е издължил. В момента трябва да се проверят десетина масива в големите общини, за да се установи истинското състояние.

Въвеждането на информационната система ще бъде ускорено, обеща зам.-министър Горанов. Тя вече се тества в четири общини - Марица, Асеновград, Варна и столичния район "Красно село". "До 15 ноември очакваме тестовете да приключат, 224 общини са заявили желание да ползват системата", допълни той. Системата е изготвена от "Информационно обслужване" и трябваше да е готова в средата на лятото.

"Като следващ етап планираме да свържем всички общини с един интерфейс на страницата на финансовото министерство, така че да се отказва услуга на всеки длъжник, където и да е в България", допълни зам.-министърът. Това означава, че ако не си платил данъците си в Силистра, може да ти бъде отказано издаване на скица в Пловдив например, обясниха кметове.

Министерството на финансите обмисля затягане на режима, при който се ползва отстъпка от 50% при плащане на данък сгради, ако жилището е основно. Отстъпката ще важи само за жилища, при които адресът на имота съвпада с постоянния, записан в личната карта. В момента няма такова изискване в закона. Според закона за основно се приема жилището, което задоволява основни нужди от дом.

Информационната система, която МФ ще въведе, ще помогне да се правят справки и кое е основното жилище на хората. Сега масово в различни общини се заявявали жилища на едно и също лице като основни и така се ползва многократно намаление с 50% на данък за недвижима собственост. Това ощетява общините.