С общинския поземлен фонд вече ще могат да се разполагат самите общини, а не министърът на земеделието. Това обясни ресорният министър Мирослав Найденов на среща с кметове на общини у нас. Смяната е след промените в чл.19 в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Промените вече са обнародвани в Държавен вестник, допълни Мирослав Найденов. Досега с общинския поземлен фонд се разпореждаше министърът на земеделието и храните.

Тази мярка е част от децентрализацията у нас и целта е да се дадат повече възможности на общините да кандидатстват по проекти като използват горския фонд, обясни Мирослав Найденов. „Кметовете разполагат и с този инструментариум, който, разбира се, е нещо много голямо особено за малките общини. Не знам дали някой кмет вече не се е възползвал от възможността. Те просто могат да разполагат с този огромен поземлен фонд като компенсаторен механизъм. Може да бъде използван за всичко с цел задържане на хората: развиване на бизнес, подпомагане на земеделие в определен район. Общо взето кметовете и общинските съвети ще бъдат тези, които ще решават. Това е пример за децентрализация и мисля си, че по-красноречив от него няма”, каза министърът.

С промените обаче се дава възможността с решение на общинския съвет всяка община да продава горските земи. Председателят на Националното сдружение на общините Дора Янкова посочи, че не би следвало да има злоупотреби със земята.