Общо 5700 автомобила, купени в България, от марките Volkswagen и Audi са засегнати от скандала с манипулирания софтуер за вредни емисии, съобщиха от официалния вносител "Порше БГ".

От тях 3500 са леки коли Volkswagen, 900 лекотоварни автомобили от същата марка, както и 1300 автомобиола Audi. Всички те са оборудвани с дизеловия двигател EA 189.

Проблемът засяга единствено показанията за отделяния в атмосферата азотен окис. Във всяко друго отношение автомобилите функционират напълно нормално.

Новите автомобили от двете марки, оборудвани с дизелови мотори, отговарящи на екостандарта Евро-6, като и останалите модели с дизелови двигатели нямат проблеми с показанията за вредни емисии.

Предстои собствениците на проблемните автомобили да бъдат индивидуално уведомени, че качеството на отделяните отработени газове от автомобила им може да бъде подобрено.

Засега от вносителите на Skoda и Seat, други марки от концерна Volkswagen Group, част от чиито автомобили също са оборудвани с проблемния дизелов EA 189, не са коментирали дали ще предложат на клиентите си препрограмиране на софтуера на двигателите.