Актуализацията на Бюджет 2010 ще бъде обсъдена на съвместно заседание на финансовата и икономическата комисия в парламента. Новият вариант предвижда дефицит от 4.8 % на консолидирана основа. Заложена е възможността за използване на фискалния резерв или за емитиране на облигации на международните пазари.

Пари срещу реформи - така финансовият министър Симеон Дянков описа най-кратко актуализирания вариант на бюджета. В него са заложени повече пари за здравната каса и за социални помощи:

"Един вид въпрос е дали ние ще имаме неудобство досега и края на годината - още шест месеца, и вече ще излизаме добре след това или тази криза ще се пренесе, както в някои от съседките ни вече става, в рамките а още 3-4 години и бавно и мъчително ние пак ще трябва да правим всичките реформи, но ще трябва да ги правим заедно с външна помощ, и вече след като сме се накиснали много повече във всичко това", заяви Дянков.

С 20% се съкращават парите за държавните ведомства. 138 млн. лева по-малко ще има за общинските администрации. За да се застрахова срещу дестабилизация, правителството предвижда да намали изискуемият минимум за фискалния резерв до 4.5 млрд. лева.

"Другото презастраховане е увеличаването на допустимия за тази година взимане на нови външни заеми от 1.2 млрд. лева, които са в сегашния бюджет до 2 млрд. лева, или с 400 милиона евро допълнително, което може да стане или чрез емисии или чрез дълг", каза още Дянков.

От ДПС вече заявиха, че няма да подкрепят промените, защото част от тях противоречат на конституцията. От Коалиция за България също са против актуализацията. Синята коалиция ще даде подкрепата си само при гаранции за намаляването на дефицита догодина.