Възможността за прехвърляне на два процента от здравната вноска към пенсионното осигуряване ще бъде обсъдена следващата седмица, заяви финансовият министър Симеон Дянков. По думите му, дори и да се направи подобно преразпределение, това няма да има ефект върху националния бюджет.

Финансовият министър обясни, че технически не е невъзможно доплащането на лечението да се въведе от догодина. Не е задължително, обаче, това да стане от 1 януари.

Ако се направи по начина, по който разбирам, че е идеята, в смисъл с два процента да се увеличи социално-осигурителната вноска и с два процента да се намали здравната вноска, за националния бюджет като цяло това се неутрализира, тоест няма да има ефект върху националния бюджет, просто ще има кореспондиращи ефекти в бюджета на здравната каса и в бюджета на НОИ. Но пак казвам, ние тези бюджети не сме ги обсъждали на вчерашната тристранка, ще ги обсъждаме следващата седмица, обясни Дянков.

Следващата година ще бъдат увеличени парите за Здравната каса с 180 млн. лева върху актуализирания вариант на Бюджет 2010 г. Част от тези пари ще отидат за погасяване на задълженията към болниците от тази година, които са сключили анекси.

Дянков допълни, че заедно с допълнителните 220 млн. лева, които тази година бяха приведени в Здравната каса при актуализацията на Бюджет 2010, общо средствата стават 400 млн. лева. Дянков каза още, че като цяло идеята за допълнителен здравноосигурителен фонд е добра, защото пари за здравеопазване винаги трябват. Ако тя бъде реализирана, трябва това да стане след задължителна реформа в сектора.

Пари в здравеопазването никога не стигат, не само в България, а във всички държави в Европейския съюз. От тази гледна точка, колкото повече пари успеят да влязат в здравеопазването, но след реформа, толкова по-добро ще бъде качеството на здравеопазването. Ако това е начин, по който не само могат да влязат пари в здравеопазването, а той под някаква форма осигурява контрол в здравеопазването, тогава смятам, че е добра идея, обясни той.