Правителството започва активен диалог с представители на ключови браншове за икономиката ни. Първата дискусия ще бъде открита от премиера Бойко Борисов в столицата. В нея ще вземат участие министрите Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Росен Плевнелиев и Нона Караджова.

Икономическото министерство и Българската агенция за инвестиции организират поредица от дискусии, на които ще се обсъждат възможностите за ускорени инвестиции през тази и следващата година. Преди дни новият директор на агенцията за инвестиции Борислав Стефанов съобщи, че България е единствената страна в Европейския съюз, на която е разрешено да отпуска до 50% държавна помощ за подпомагане на чуждестранните инвестиции.

Целта на диалога на правителството и бизнеса е да бъдат набелязани по-нататъшните мерки за създаване на благоприятна бизнес среда, които да съдействат за привличане на повече инвестиции в страната, за повишаване конкурентоспособността на икономиката и осигуряване на стабилен икономически растеж. В актуализацията на Бюджет 2010 г. е заложен икономически растеж от един процент от брутния вътрешен продукт само за тази година.

От кабинета са категорични, че ускорените инвестиции ще бъдат основен двигател за бързото възстановяване на икономиката през следващите години и преминаването й към устойчив растеж. Първите признаци за този процес вече са отчетени от статистиката на БНБ – през април 2010 г. преките чуждестранни инвестиции са 36.7 млн. евро при  29 млн. евро през същия месец на миналата година.

Припомням, че в петък президентът Георги Първанов се срещна с представители на основните работодателски организации, за да обсъдят актуализацията на Бюджет 2010 и антикризисните мерки на кабинета. От бизнес структурите настояха за по-бързо разплащане на държавата с бизнеса.