Десетки милиони ще влязат в бюджета от данъчните проверки след въздушния оглед на луксозните имоти в столицата. Това съобщи за Дарик изпълнителният директор на приходната агенция Красимир Стефанов. Вчера данъчни инспектори са направили оглед на софийските скъпи квартали с хеликоптер на Авиоотряд 28. Още следващата седмица предстои нова акция, при която ще бъде разгледано Черноморието. Идеята за данъчни огледи от въздуха се е родила, след като инспектори на приходната агенция не са били допуснати „по суша" да влязат в луксозните жилища. Стефанов бе категоричен, че акцията е издържана от юридическа гледна точка и не може да бъде атакувана в съда. Ето какво каза Красимир Стефанов:

„По-голямата част от къщите, които наистина се използват изцяло за живеене, са декларирани като офиси на фирми и всички разходи минават като разходи на фирмите, а за построяването на тези къщи съответно е ползват данъчен кредит, който по закон, ако се строи нещо за лични нужди, не може да се ползва. Така че ние очакваме данъчният ефект да бъде в рамките на десетки милиони. Нещо повече, очакваме и сериозни приходи за общината, тъй като е ясно, че една голяма част от тези имоти поради една или друга причина не са узаконени, съответно нямат акт 16 или не са декларирани пред общината и съответно не се плащат местни данъци и такси, както и такса смет", каза Стефанов. Според него цената на един такъв полет не е уместно да се поставя като въпрос.

На въпрос къде ще са следващите проверки, Стефанов каза: „Черноморието, в Югоизточна България е известно, че има доста митничарски селища, в Пловдив също знаем, че има такива квартали, във Великотърновско има сериозни вили."