Само за година и половина от появата им на пазара, електронните устройства за четене на книги се превърнаха в джаджа, която всеки иска да има.

Хората, които имат професионален поглед върху тези четци, не крият, че в момента цените на рийдърите са високи за екстрите, което предлагат. Високи са и цените на таблетите, които освен четене на книги предлагат видео, музика, чат. Въпреки това очакванията са за сериозен ръст на продажбите, дори и у нас.

Според специалисти от пазара у нас се продават средномесечно по 200 - 300 таблета. Подобен е и успехът на четците за книги, които се очаква да увеличат присъствието си с 20 - 25% сред българските потребители.

Юлиян Иванов, управител на Reader.bg

Как започна вашата връзка с електронните четци за книги?

Спомням си деня, беше първи септември, когато мой приятел си поръча устройството. До тогава само бях чел за електронните книги и след като го видях, се влюбих в него.

Как се използва такъв четец?

За да ви обясня, ще трябва да кажа, че различните модели имат различна връзка. По-евтините модели имат wi fi, докато по-скъпите са с 3G. Това означава, че по-евтините имат нужда от безжичен интернет, а другите имат достъп до мрежата отвсякъде.

Ако питате как става това - устройството има вградена карта. Компанията Амазон има договор с Verizon, а те пък от своя страна имат договори с местните мобилни оператори. Напрактика устройството прави VPN до щатите и така се ползва този интернет.

Но за да го ползвате, трябва да имате регистриран акаунт в Амазон, с валидна карта, като браузването по принцип е безплатно, но ако сваляте книги, има такса на мегабайт. Трябва да отбележа, че в няколко държави браузването е ограничено до няколко сайта като Уикипедия, например. 

Какви са цените на книгите, които можем да свалим на устройството по този начин?

Цените може да ги видите в електронната книжарница. Аз бих препоръчал на потребителите да се ориентират към такъв тип четци, които са на компании, които се занимават и с разпространение на книги.

Като цяло те са по-евтини от хартиените издания. Може да изтегляте образец, който да ви даде впечатление за книгата, след което с едно натискане на бутона купувате книгата и тя автоматично се сваля на устройството.

Какво правим ако искам да си изчета Чудомир от домашната библиотека?

Зареждането на книги става най-лесно с USB-кабел.

Но първо някой трябва да е свалил текста на книгата в електронен вариант.

Да, някой трябва да положи този труд. Има доста сайтове, които предлагат електронни книги.

Колко са вариантите на четци на пазара?

Повече от 100 са, но имайте предвид, че малко са истинските производители, защото голяма част от фирмите използват хардуер от друга компания и си слагат само логото. Такива има индийски и китайски компании.

Иначе най-големите играчи са Амазон с 50% от пазара, на второ място са Сони с около 30%, Barnes & Noble са на трето място, след това Kobo, като имайте предвид, че тези данни са актуални към средата на 2010 година.

Какви са разликите между такъв четец и таблетите?

Разликата е доста осезаема. Таблетът ще ви предложи пълна функционалност с видео, музика, игри. Докато основното предназначение на четеца са книгите. Тук няма възможност за Skype, макар че последните модели четци предлагат и имейл акаунт.

Екраните също са различни. Тези с електронно мастило имат нисък коефициент на опресняване, така че устройството не позволява бърза анимация. Неговото предназначение е да пести живота на батерията, за да може човек по-дълго да използва устройството за четене.



Това не е ли просто една мода? Дори и да пътуваш някъде,  колко книги ще прочетеш по време на ваканцията си? Повече от 5 едва ли. Все ще можеш да побереш 5 книги в багажа си.

Това е така. С навлизането на всяко ново устройство  възниква и въпросът доколко то е приложимо и дали не е поредната прищявка на компаниите с цел само да генерират печалби.

На този етап, тъй като са още нови продуктите,  те са  доста скъпи само за функционалността, която предлагат. На тези цени човек може да се сдобие с мини лаптоп. Но се надявям с времето производителите да могат да предложат по-ниски цени.

Относно удобството, аз лично се срещам нерядко с проблема да намеря дадена книга в хартиен вариант. Съответно, за да прочета трябва да ползвам или компютър или таблет, което натоварва зрението, или да я разпечатам на хартия. Третият вариант е да я чета на специално устройство.

Има и още нещо. Знаете, авторските права са до 70 години след смъртта на автора. След този момент нататък вие купувате само хартията на самата книга. Ако искаме да бъдем малко по-щадящи за природата, електронните книги са стъпка напред.

Какви са прогнозите за ръст на тази индустрия, която се е зародила покрай електронните четци?

Очакванията са за ръст от 60 - 70% в Северна Америка, а в България по-реалистично е да очакваме 20 - 25% ръст, имайки предвид и цялостната икономическа обстановка.

Колко струва един Kindle?

В различните магазини може да бъде видян на различни цена. Но най -евтините са около 330 -340 лв, а най-скъпите са на цена около 800 лв.

Как гледате на тенденцията вестници да сключват договори с компании като Amazon, което прави безплатно четенето на броевете им от потребителите на Kindel-и?

Само преди няколко седмици от The New York Times анонсираха, че започват експеримент в медийната си политика и тяхното издание става платено, но абонатите, които са презаписали периодичните издания през своя Киндъл, достъпът до вестника е напълно безплатен. За останалите потребители достъпът е ограничен до няколко страници от даден брой.

Може ли да се каже, че времето на лаптопите свършва, защото таблетите са по-удобни? 

Пак времето ще покаже. Едно скорошно изследване показва над 80% от ползвателите на таблети ги използват за игри, на второ и трето място за гледане на видео и за слушане на музика и едва 40% ги използват за четене, което е сравнително нисък процент.

Голяма част от потребителите споделят, че носят своя таблет в офиса, че го ползват през работно време и че  работят с него повече от 2 часа наден, което е индикатор за замяна поне сред някои потребители. дали това ще се превърне в тенденция зависи и от цената, на която ще са достъпни критериите, защото потребителите ще използват и този критерий в избора си.

Димитър Димитров, notebook.bg

Имате поглед върху търговската страна на тези продукти. Как вървят на нашия пазар таблетите и електронните четци за книги?

По отношение на e-book рийдърите, по мое, леко субективно мнение, мисля, че много добре се продават, тъй като предлагат едно несравнимо удобство за хората, които обичат да четат книги и да пътуват. За този тип устройства има много добър пазар, основния проблем си остава цената.

А по отношение на iPad-ите съм силно позитивен, определено са устройства, които откровено казано и за самия мен, малко изненадващо, завзеха много голям дял от пазара на преносими компютри. За това има съвсем разумна обосновка, в крайна сметка, при все че има и недостатъци на фона на един преносим компютър, има и много предимства – размер, тегло, автономно захранване.

Защо казвате, че сте бил изненадан от добрите продажби на iPad-ите?

Вземайки основно предвид цените, на които се продават, това ме караше да съм леко скептичен първоначално по отношение на обемите на продажби, но те определено надхвърлиха всички очаквания.  Според мен обемите на продажби изненадаха дори самите Apple, дори самият Steve Jobs не беше подготвен за такова нещо, а с iPad 2 фурорът е още по-голям.

Имате ли статистика какви продажби се извършват в България, откакто е възможно да се купуват тези устройства?

Има много голямо значение кой точно месец взимаме предвид, но средно може да се каже, че около 200 - 300 броя на месец. На практика пазарът е доста по-голям, но логистиката и осигуряването на количества ни затруднява.

По настоящем има недостиг в световен мащаб и по тази причина респективно и на нашия пазар. Най-страшното нещо за един търговец е ситуацията, когато пазар има, клиенти има, но устройствата ги няма. Лично очаквам, че пазарът през следващата година ще се увеличи.

Много често срещана заблуда е да се сравняват цените само на устройството, това което ние предлагаме и цена на устройството със сключен договор с мобилен оператор. В САЩ основно се предлагат от Verizon и TNTи устройствата могат да бъдат закупени на много по-ниски цени, но съответно с обвързващ договор с оператора.

Напрактика няма да има някаква драстична промяна в цените, когато Apple стъпят официално на нашия пазар, но просто предполагам, че за техните мащаби България е все още прекалено малак пазар, за да си струва инвестирането в маркетинг и т.н.



Казахте, че у нас се предлагат устройства, които не са с договор, това значи ли че са орязани функционалностите, които могат да ползват потребителите?

Не, ни най-малко дори. Устройствата, които ние предлагаме са на практика never locked, никога не са били закодирани или заключвани към който и да било оператор. За да се получи тази добра цента, това е същото като с мобилните телефони.

Когато има промоция от някой оператор можете да закупите мобилен телефон за примерно 100 лв., ако сключите 1-годишен договор, а реалната му цена е някъде около 500 лв. , но този телефон ще бъде заключен и вие може да го използвате само с услугите на съответния оператор.

Докато устройствата, които ние предлагаме са с повече функционалности, защото никога не са били заключвани.
 
Има една такава теза, застъпена от много хора, че тези устройства са подобие на фитнес уредите, които си купуваме за вкъщи и после не ползваме, а само събират прах.

Това може да се каже, за който и да е продукт. Но до колкото имам наблюдения върху наши клиенти не бих казал, че това се случва и тук. Хората, които ги ползват доста активно.