Заповед за съкращаване на 350 души е издадена в Оловно цинков комплекс АД, съобщава сайтът rodopi24.

Според изданието, решението е гласувано на Управителен съвет, който имал намерение да закрие цялото оловно производство, в което работят 200 човека. Щели да бъдат съкратени още 150 човека от спомагателните цехове, администрацията и цинково производство.

Синдикалните организации в ОЦК потвърждават информацията и дори са изпратили декларации до кмета на Кърджали и до депутати. Синдикалистите настояват за спешна намеса на правителството, за да не се стига до съкращаване на работници.

Нормативно, подобно масово съкращаване на работни места се извършва по реда на специална процедура, чието задвижване отнема месеци и изисква надлежно оповестяване пред заинтересованите лица.

Оловно цинков комплекс АД е публично дружество и информация за подобно решение не е била изнасяна на вниманието на инвеститорите. Последната корпоративна новина от комбината дойде в средата на месец февруари, когато дружеството изпълни ангажимента си към Министерство на околната среда и водите и разписа план, по който смята да произвежда без да замърсява въздуха извън определените норми.

Пред агенция Reuters Роберто Младенов, изпълнителен директор на Интертръст холдинг, който контролира оловно-цинковия комбинат, обяви планове за увеличаване на производството на цинк с 2 хил. тона и лимитиране на производството на олово през настоящата година.

ОЦК си е поставила за цел да увеличи капацитета за производство на цинк до 45 хил. тона годишно, като за целта се инвестира в машини и съоръжения, чието инсталиране се очаква да приключи до 2012-та година, каза още Младенов.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!