ОЦК закърпва производствения си план, като добива олово от претопени акумулатори. Това стана ясно на пресконференция в Кърджали, на която данни за състоянието на комбината представи директорът на ОЦК Стамен Стаменов.

Все още няма връчени предизвестия за масовото съкращение в ОЦК в следствие на спиране на оловно производство в металургичното предприятие. До края на седмицата ще стане ясно дали работниците от оловно ще бъдат уволнени или не.

По думитена Стаменов онези работници, които имат право на платен отпуск в момента го ползват, а онези, които нямат са в неплатен. В ОЦК се надяват да не се стигне до масови уволнения.

Пак до края на седмицата ще стане ясно дали ще започне изпълнението на програмата, чиято цел е оптимизирането на оловното производство и съобразяването му с екологичните изисквания. В програмата е предвидено 50-процентно намаление на обема работа, каза Стамов.

ОЦК има комплексно разрешително да преработва 21 000 тона оловен концентрат годишно. Според програмата е предвидено обемите да бъдат намалени до 15 000 тона, като по-голяма част от производството ще бъде свързано с преработката на стари акумулатори.

От ОЦК категорично отрекоха да са пускали агломерационната машина след 18 април, когато съоръжението беше запечатано от РИОСВ-Хасково. Екоинспектори направиха проверка на пломбите в присъствие на журналисти.

Оказа се, че двете пломби, поставени през април са недокоснати. По този начин от ръководството на завода опровергаха слуховете в Кърджабли, че оловно производство продължава да работи въпреки възбраната от страна на контролните органи.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!