НС одобри на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, с които се въвежда плавно увеличение на стажа за пенсия за трета категория труд от 2012 г. и увеличаване на възрастта за пенсиониране от 2021 г. Предвижда се още от следващата година осигурителната вноска за фонд „Пенсии" да се вдигне с 1.8 на сто. С проекта правителството предлага и от 2014 г. да отпадне таванът на пенсиите, който в момента е 700 лева. Срещу поправките очаквано гласуваха от БСП, ДПС и Синята коалиция, но с гласовете на ГЕРБ и Атака измененията
бяха приети.

“На базата на промените, които предлагаме в Кодекса за социално осигуряване, при дефицит от 2 млрд. лв. в осигурителната система в момента, се предвижда този дефицит догодина да бъде 1,431 млрд. лв., през 2012-а - 1 млрд., 2013-а - 764 млн., 2014-а - 448 млн., 2015-а - 165 млн., 2016-а - 30 млн., и 2017-а - 147 млн. лв. плюс. Ето това е разликата между това, което е правено през последните десет години, непрекъснато да се трупат дефицити в осигурителната система заради популистки решения“, каза по време на обсъждането социалният министър Тотю Младенов.

“Не допускайте България да се впише в малък списък от страни по света, които правят национализация, което напомня за периода след 1944 година, тогава пак не го наричаха национализация, имаше друго име и беше “в полза на народа“, призова от своя страна съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

“Вие се спряхте на датата 1 януари 2012 година за увеличаване на стажа. Случайна ли е тази дата или не, уважаеми дами и господа? Тя по деликатен начин е позиционирана след местните и президентските избори. Това създава усещането, че под предлог за грижа за следващото поколение вие с елемента социално законодателство си осигурявате предизборен комфорт и спокойствие“, обърна се към управляващите депутатът от ДПС Хасан Адемов.