Луксозна къща с езеро в едно от варненските села е била най-впечатляващата гледка по време на данъчното GPS-заснемане в района на морската столица. Това съобщи шефът на Дирекция „Комуникации" към НАП Росен Бъчваров минути след въздушната акция. Бъчваров обаче отказа да посочи за кое село става дума и чия е къщата.

20 обекта набелязаха данъчните по време на първия полет с хеликоптер над Варна и околностите. Заснети са визуално луксозни имоти във вилните зони край „Златни пясъци” и селата Осеново, Рогачево и Кичево. Набелязани за проверка са няколко хотела и големи къщи с огромни дворове и басейни. Някои от къщите са обградени със зеленина, което ги прави невидими по суша, коментира  Бъчваров. По думите му имотите са луксозни и сравнителни скъпи, но не могат да се сравняват с тези в околностите на София.

„Това човек да е богат не е порок и ние не определяме всеки собственик на луксозен имот като данъчен престъпник. Кампанията има за цел да бъдат картографирани луксозни имоти в цялата страна, които по една или друга причина не са били достъпни по суша”, припомни говорителят на НАП.

Над 300 имота са картографирани само за седмица при въздушната акция от НАП. „На светло” излизат множество парадокси, натрупани през годините, като незаконно строителство, повсеместни данъчни нарушения, както и известни подозрения за длъжностни престъпления. Заради потенциалните данъчни и длъжностни престъпления в последвалите проверки вече са включени няколко районни прокуратури в страната.

В София проверката от чисто данъчна вече е прераснала в комбинирана общоинституционална. В нея са се включили от прокуратурата, ДНСК и общинските власти. След въздушната проверка наяве са излезли редица нарушения като строежи без разрешително, в парцели извън регулация, в гори и зелени площи. Заради случаите на незаконно строителство от днес главният архитект на София започва проверки, обяви  шефът на дирекцията за комуникации в НАП. По думите му това, което хеликоптерът е заснел, не съществува изобщо в общинските регистри.

По-късно днес предстоят още един или два полета за картографиране на луксозни имоти на юг от Варна. Утре въздушните проверки на данъчните продължават по южното Черноморие, като ще бъде картографирано цялото крайбрежие от Варна до Бургас. През следващата седмица предстои проверка от въздуха и на богаташки имоти във вътрешността на страната, посочи Бъчваров, без да уточнява района.