Световната икономика рязко ще се забави спрямо предишните прогнози, поради ефекта на промяната на паричната политика на САЩ върху развиващите се страни. Това показва нов доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

 

От ОИСР намалиха очакванията си за икономическия растеж през тази и следващата година съответно до 2.7% и 3.6%.

 

Според доклада, възстановяването на световната икономика остава "слабо и неравномерно". А излизането на централната банка на САЩ от политиката на количествени улеснения ще доведе до рязко забавяне на темповете на растеж на големите развиващи се икономики.

 

Федералният резерв в момента налива по 85 млрд. долара на пазара всеки месец, като купува облигации и по този начин поддържа ниска тяхната доходност и лихвените нива.

 

В резултат на това инвеститорите търсят по-висока възвращаемост на развиващите се пазари при по-голям риск. Но след като през май Федералният резерв сигнализира, че планира да ограничи печатането на пари, инвеститорите се насочват обратно към развитите икономики и най-вече към САЩ. Това води до поевтиняване на местните валути срещу долара.

 

"Спекулациите и действителното начало на оттеглянето на Фед от политиката на парични стимули може да има неблагоприятни глобални ефекти, особено ако доведе до нестабилност на финансовите пазари. Развиващите се страни са особено уязвими към промени на нагласите на инвеститорите, а някои от тях вероятно ще бъдат подложени на повишаване на лихвените проценти в момента, когато техните икономики са слаби", пише в доклада на ОИСР.

 

От организацията предупредиха още, че централните банки по света трябва да се уверят, че техните икономически политики са в синхрон с глобалната среда.