Миньорите от ГОРУБСО-  Мадан АД потърсиха съдействието на общинските и държавни институции заради проблем с работодателя им. В отворено писмо те изброяват проблемите, които са се натрупали от години до степен на нетърпимост. Сред тях е бавене на заплати, изплащане само на част от заработеното, лоши условия на труд, потвърдени и от Инспекцията по труда. 

В момента повече от половината от работещите в дружеството получават около и под минимална работна заплата, от която се плащат 60%, въпреки че става въпрос за подземни работници, пише в писмото. От половин година се изплащат 60% от заплатите на работниците и служителите, като изоставането след всеки месец става все по-голямо.

Със сигурност ГОРУБСО-МАДАН АД е единственото рудодобивно дружество в България, в което размерът на работната заплата е недопустимо нисък, имайки предвид пазарните цени на основните суровини, добивани в нашето производство. Всички останали дружества от бившето ГОРУБСО в момента, може да се каже, че работят добре: РУДМЕТАЛ АД – гр. Рудозем, ГОРУБСО-ЛЪКИ, ГОРУБСО-ЗЛАТОГРАД, ГОРУБСО-КЪРДЖАЛИ се развиват, като дружества и проблеми с работните заплати и условията на труда въобще не се коментират в публичното пространство.

За разлика от тях през последните няколко години в ГОРУБСО-МАДАН АД имаше спиране на електрическото захранване, тъй като собственика не бе плащал ток. От няколко години не е раздавано работно облекло, ботуши, лампи и самоспасители. Всички работници сами си закупуват работно облекло и ботуши със собствени средства, включително лампи, и резервни части за оборудването и машините, с които работят.

Собственикът, не е в състояние да управлява предприятието и да изпълнява задълженията си като концесионер, ето защо работниците, подкрепяни от КНСБ настояват за преразглеждане на концесионния договор.

От 2008 година ГОРУБСО- Мадан е под контрола на Интерстър Холдинг АД, който се управлява от Валентин Захариев. Собственост на холдинга е и Оловно цинков комплекс АД - Кърджали, в който през последната седмица настроенията сред работещите ескалираха. Служители на предприятието изразяват недоволството си от това, че имат забавяне на заплатите с 4 месеца. Днес в ОЦК предстои среща между инициативния комитет на работниците и собственикът на предприятието Валентин Захариев.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!