Кулминацията на шоуто струващо 27 милиона паунда (43 млн. долара) дойде, когато седем млади британски спортисти запалиха олимпийския огън в центъра на стадиона с 80 000 места. Пламъкът беше донесен от Стив Редгрейв, който има пет златни медала за Великобритания в гребането, съобщава Bloomberg. 

Адития Митал, главен финансов директор на базираната в Люксембург ArcelorMittal, най-големият производител на стомана в света, седеше на втория ред, размахвайки индийски флаг. 

12 комплекта олимпийски медали ще бъдат връчени днес, в първия ден на състезанието. Графикът включва плуване за мъже на 400 м индивидуално и съчетано в центъра Акуатикс. В стартовете ще участва и 14-кратният златен медалист Майкъл Фелпс от САЩ. 

Откриването на Олимпиадата беше гледано от повече от 130 държавни глави и  глобална телевизионна аудитория от над 1 млрд. души. Хореография беше режисирана от Дани Бойл, който спечели Оскар за "Беднякът милионер" през 2009 г. 

Олимпийският парк, включително и районът около стадиона, е в един от най-бедните в  столицата на Великобритания. За провеждането на тази олимпиада официално ще бъдат похарчени 9.3 млрд. паунда, но реалните разходи вероятно ще са около два пъти по-големи. Това са най-скъпите Олимпийски игри в историята. 

В същото време икономиката на страната е затънала в рецесия, но хората не са критично настроени към събитието. 

"Великобритания се нуждае от повдигане на духа в момента", посочва пред Bloomberg,  Карън Салех, от Портсмут на южния бряг на Англия, който е платил 600 паунда за билети за четиричленното си семейство. 

Започвайки със "зелена и приятна земя" от стихотворението на Уилям Блейк, "Йерусалим", шоуто премина през индустриалната революция и завърши с  популярна музика на последния половин век. 

Сред присъстващите на трибуните бяха републиканският кандидат за президент Мит Ромни, бившият бийтълс Пол Маккартни, актьорите Роуан Аткинсън, Даниел Крейг и Кенет Брана, авторката на "Хари Потър" Дж. К. Роулинг, и разбира се английската кралица Елизабет II, която официално откри Игрите.