EPIC като финансов консултант с изключителни права, избран от консорциум между Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман и други акционери и потенциални инвеститори предложи на БНБ договор за неразкриване на информация с правителството на България и Българската народна банка, на основата на който да получи достъп до непублична информация за КТБ.

 

От Оманския Фонд искат да са наясно с финансовото състояние на Корпоративна търговска банка, преди да изготвят план за преструктуриране, който да отговаря на правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз.

 

От представената от БНБ информация става ясно, че инвеститорът, който притежава една трета от капитала на КТБ ще иска помощта на българската държава за спасяването на банката.

 

На 22 август 2014 година БНБ изпрати писма до двата най-големи акционера в КТБ – контролираната от Цветан Василев „Бромак“ АД и Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман, с искане до 31 август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа за търговската банка.

 

Цветан Василев не е отговорил на писмото, изпратено от Българска народна банка.

 

Още на 1 септември Оманският фонд обяви намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. Заявено бе, че това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите, на допълнителна оценка и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство.