Климатичните промени могат да увеличат мащаба на природните бедствия и в същото време заплашват световната сигурност, заяви Ахим Щайнер, директор на Програмата за околна среда на ООН, предаде АФП.

"Въпреки че науката не може все още да обясни всички причини, стоящи зад глобалното затопляне, променящият се климат е реалност и повлиява на всички сфери на обществото", казва Щайнер, пише БГНЕС.

Според най-лошите прогнози, отбелязва той, температурите ще се повишат с четири градуса по Целзий до 2060 г., а морското равнище ще се увеличи с 1 м. Щайнер подчертава, че в настоящето също вещае опасности - сушите, подобни на тези в Сомалия, наводнения като тези в Пакистан.

"Знаците на климатичните промени не само се случват, но и се увеличават. Гладът и покачващите се морски нива са заплахи за мира и сигурността", заявява Щайнер, според когото следващата климатична конференция, която ще се проведе през декември в Дърбан, ЮАР, трябва да бъде "решителна" за действията на развиващите и развитите държави.