Държавите, засегнати от финансовата криза, не трябва да разчитат на членките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за изваждането им това състояние, заяви днес генералният секретар на картела Абдала Салем ел Бадри.

Бадри отбеляза също, че има вероятност ОПЕК да намали още производството си, ако цените на петрола продължат да спадат въпреки понижаването на квотите в петък миналата седмица.

ОПЕК няма да свика извънредна среща за овладяване на спада в цените преди редовното заседание на 17 декември в Оран (Алжир), заяви днес катарският вицепремиер и министър на енергетиката и промишлеността Абдала бин Хамад ал Атия, цитиран от Франс прес. "За момента няма признаци, според които да се съберем преди декември", отбеляза Атия.

Генералният секретар на ОПЕК обаче, цитиран от Ройтерс, заяви, че ако цените продължат да се понижават, картелът ще свика допълнителна среща. "Ако обстоятелствата наложат да има друга среща, ние ще се съберем преди алжирската среща", заяви на конференция в Лондон Бадри в качеството си на наблюдател.

Страните производителки на петрол от ОПЕК предупредиха днес, че ниските цени на суровината са създали кризисна ситуация, която застрашава важни инвестиции в производството, принуждавайки ги да се стремят към умерено поскъпване чрез намаляване на производството, предаде Асошиейтед прес.

 Източник : БТА