Членовете на Организацията на страните износители на петрол са се споразумели производството на петрол от всички 12 страни членки да бъде ограничено до 30 милиона барела дневно. Това съобщи днес Bloomberg с позоваване на делегат на ОПЕК по време на годишната среща на картела във Виена.

Моделът, в който на отделните страни от ОПЕК се разпределят квоти за производство може би щял да бъде изоставен, тъй като имало разногласия коя страна колко да получи. Информаторът е пожелал да остане в анонимност.

Днес петролните министри на страните от ОПЕК ще решат какъв обем петрол да добият за първото полугодие на 2012 г. Последната среща на картела през юни завърши без консенсус, след като шест членове, включително Иран и Венесуела, се противопоставиха на предложението на Саудитска Арабия да се увеличи добива като компенсация за спрените доставки от Либия.

Разговорите започват в 10 часа сутринта местно време, а в 16 часа е предвидена пресконференция. Представителят на Иран вече е заявил днес, че „преговорите вървят добре“ и увеличение на добива няма да има.

По информация от Саудитска Арабия, дневното производство на страната през ноември е било 10.05 млн. барела – най-голямо количество от три десетилетия насам. Иран е вторият по размер производител.

Количеството 30 млн. барела е малко под прогнозираните от Международната енергийна агенция 30.2 млн. барела, за да се поддържа баланс между търсене и предлагане догодина.

Световният петролен пазар е обтегнат и дори малък недостиг може да доведе до рязко повишение на цените на основната търговска суровина.