Дългогогодишният директор и настоящ акционер в Главболтгарстрой Симеон Пешов ще бъде удостоен с орден Стара планина първа степен. Това става ясно от  програмата на насроченото за утре заседание на Кабинета. Отличието на инженера е във връзка със заслугите му за развитието на строителния бранш в България.

Предложението за удостояването с ордена е на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Предстои номинацията да бъде одобрена и от президента на България.

Симеон Пешов, който на 70 години, работи за компанията от 1990 година. Самата компания е създадена през 1969 година, когато се е занимавала със строителни работи на територията на Русия. През 1997 година е трансформирана в частно акционерно дружество, а от 2005 година има холдингова структура. Към момента Главболгарстрой разполага с 14 дъщерни дружества и има представителства в чужбина. За нея работят 3 500 души, по данни от сайта на строителната компания, която никога не е търсила публичност чрез листване на фондовата борса.

Главболгарстрой е участвала в построяването на най-големите и стратегически обекти в областта на публичната инфраструктура у нас. Сред последните й проекти е изграждането на спортна зала Армеец, която бе открита в София миналата година.