Комисията за защита на конкуренцията наказа осем дружества за участие в схема с ваучери за храна, която надува рейтинга на дружество, явяващо се на обществени поръчки.

Уличените дружества са сключвали договори за отпечатване и доставка на ваучери за храна срещу възнаграждение от 0,00 лв. Договорите са сключвани от 2009 година насам. Предлагането на цени, равни или близки до нула лева, е продиктувана от съображения на оператора да получи по нелоялен начин преднина при класирането в процедури по възлагане на обществени поръчки или да сключи повече договори.

Тази контрастна разлика се компенсира с по-високи цени по други договори. По този начин се изкривяват условията на конкуренция между операторите на пазара на услугите, предоставяни на работодателите, като чрез нелоялното офериране на цени под себестойност се гарантира спечелването на целеви договори, което представлява нелоялно привличане на клиенти.

Наказаните дружества, участвали в схемата, са Томбоу България ООД, Виабел ЕООД, Содексо Пасс България ЕООД, ВМ Финанс Груп АД, ЛФС ЕООД, Етап-Адресс АД, ЦБА Асет Мениджмънт АД и Идънред България АД. Общата санкция са тях е в размер от 182 445 лв.

За нелоялна конкуренция с глоба от 250 лв. е и Чек Дежене България ЕООД.