Водата в землището на бедстващото село Бисер край Харманли е намаляла с над 2 метра. Това съобщи в интервю за Дарик изпълнителният директор на дружеството с държавно участие "Напоителни системи" ЕАД Георги Харизанов. В момента се извършва контролирано изпускане на намиращия се в близост до бедстващия район яз. Орешец, за да се избегне повторен инцидент.

Язовир "Иваново" е собственост на общината, но се намира на територията на военен полигон и в последните 10 години поддръжката му е занемарена. "Отговорността за поддръжката на язовира е изцяло на общината", твърди Харизанов.

По данни на МВР, обстановката на територията на област Хасково продължава да е тежка, потвърдена е смъртта на петима.

В страната по данни на БТА преливат четири значими язовира - яз. Боровица, община Черноочене, област Кърджали, яз. Ясна поляна, област Бургас, яз. Йовковци, област Велико Търново и яз. Ивайловград, област Кърджали.

Бързо се покачва нивото на яз. Тракиец, област Хасково, като оттокът е в района на бедствието - р. Харманлийска. Река Харманлийска е излязла от дигите и има опасност от заливане на пътя между селата Подкрепа и Стойково. Обстановката е под непрекъснато наблюдение от полицията в Хасково с оглед своевременна евакуация.

Железопътният път в междугарията Свиленград-Любимец, Раднево-Любеново и гара Хасково е наводнен и движението на влакове в тези участъци е преустановено.

В област Хасково е отворен пътят Димитровград-Симеоновград, след разбиване на ледохода и спадане нивото на водата. Създадена е организация за непрекъснато наблюдение на водоемите в областта.

Нивото на р. Марица продължава да се повишава. Залят е пътен участък в района на
ГКПП-Капитан Андреево, като превантивно е спряно движението на леки автомобили.

По данни на НИМХ-БАН през последното денонощие за по-голяма част от реките в Южна България се наблюдава покачване на нивата с до 50-60 см. Във водосборите на реките Арда и Върбица се наблюдава по-съществено покачване със 150 – 300 см, вследствие на значителните валежи и снеготопенето.

В момента река Марица е повишила нивото си в максимална степен и при Свиленград оттокът е 1200 кубически метра в секунда. Задържане или спадане на речните нива се наблюдава в Северна България и за Черноморските реки.


Вследствие на прогнозираните от НИМХ по-значителни валежи на много места в страната се очаква нивата на реките да се повишат, а в Рило-Родопската област, където има и активно снеготопене, се
очаква нивата на реките Арда, Върбица и Крумовица, както и техните притоци да се повишат с още 50-100 см.

През предстоящата нощ е възможно на отделни места по теченията им да има частични разливи. Значителни валежи от дъжд ще има в Рило-Родопската област и Тракия - между 40 и 60 л/кв.м, в съчетание с продължаващо топене на старата снежна покривка.

През нощта дъждът ще преминава в сняг почти навсякъде, с изключение на Бургаско, но от сутрешните часове и там. Утре в страната се очаква д
опълнителна снежна покривка над 20-30 см и умерени и силни източни, североизточни ветрове. Валежите ще отслабнат в сряда и до края на деня ще спрат.

В момента няма основания за притеснения за състоянието на язовирите в Търговищко, заявяват от областната администрация. Няма прелели реки и язовири и на територията на област Бургас. Наблюдава се повишаване единствено в нивото на водите на язовирите "Луда Камчия", "Ясна поляна" и "Ново Паничарево", но в рамките на нормалното за сезона. Областна администрация Бургас счита, че засега няма предпоставки някой от водоемите да предизвика бедствена ситуация.

Производството на брикети във фирма "Брикел" е преустановено поради липса на въглища. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на дружеството. Обилните снеговалежи са причина за затруднения достъп до рудниците и добив на въглища в "Марица-изток".

Кметът на община Русе Пламен Стоилов е изпратил указания до кметовете на малките населени места да създадат организация хората да се запасят, а магазините да бъдат заредени с хранителни продукти и вода за следващите два дни.

Тази вече метеорологичните прогнози говорят за силен снеговалеж и вятър от 12-13 м/с в региона на Русе, който може да прекъсне електрозахранването и да се образуват преспи, които да затворят определени пътни участъци.

Министър-председателят Бойко Борисов посети най-засегнатото от бедствието село в района - село Бисер, община Харманли.

Той бе придружаван от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Комисия, ръководена от вицепремиера Цветан Цветанов ще остане в района, за да установи щетите, причинени от водната стихия.

Четирима са загиналите при днешното бедствие в с.Бисер, а общо жертвите от наводненията в Хасковска област са осем, каза областният управител на Хасково Ирена Узунова.


14:35 часа

Харманлийското цунами отне живота на възрастен човек в село Бисер. Още двама души са в неизвестност, съобщи за Дарик радио кметицата на селото Златка Ангелова.

Селото бе потопено от приливната вълна на язовир Иваново, чиято стена се скъса тази сутрин заради обилния дъжд, препълнил хидросъоръжението през почивните дни. Нивото на водата след разлива е било толкова високо, че много къщи са били буквално потопени под водата и единствената възможност за спасение за хората, е била да се покатерят на покривите на къщите.

Два хеликоптера и техника на пожарната участват в спасителната операция в селото. На мястото са дислоцирани военни и служители на Българския червен кръст. Пратени са и петима водолази. Работата на екипите е затруднена заради непроходимия терен. Пътят, който води към Хасково, е залят от 80 см.. вода и е непроходим. Движението се извършва по обходни маршрути.

От кризисния щаб съобщават, че от ледените води са извадени 18 души. Пострадалите са приети на лечение в харманлийската болница. Ръководството на стационара призова за помощ, тъй като са необходими допълнителни одеяла и дрехи за пострадалите.

В потопеното село Бисер живеят над 800 души. Освен него, засегнати са още хората в близките села Лешниково, Елена и Стойково. Бедствено положение е обявено в Свиленград и Кърджали. От дирекция "Социално подпомагане" в Харманли съобщават, че всички пострадали в село Бисер ще получат по 350 лв. еднократна помощ за преодоляване на щетите от бедствието.

Към мястото на потопа пътуват министри, които обещават проверки за това спазени ли са изискванията за наблюдение на язовирите в региона.

По непотвърдена информация 8 язовира в страната преливат. Има опасност от скъсване на стената и на язовир Орешец. Критична е ситуацията и в Ивайловград, където се намира най-опасният язовир. При авария той може да потопи и няколко гъстонаселени села в Турция.

09:35 часа

Стената на язовир „Иваново" край харманлийското село Бисер се скъса и преливната вълна заля селото. Това потвърдиха от „Гражданска защита" на община Харманли. Положението е бедствено. В момента се извежда населението. В селото живеят около 800 души.

Под вода на места са целите първи етажи на къщите, разказа за Дарик Живко Касабов от харманлийската „Гражданска защита". По думите му мостът над реката в селото е висок 5 метра и вече не се вижда от водната вълна.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов заяви, че са изпратени екипи, които да помогнат на бедстващите.

Подготвя се и хеликоптер на военно-въздушните сили, който да спаси изкачилите се на покривите на къщите си жители на Бисер. Заради скъсаната язовирна стена са мобилизирани и военните, обяви областният управител на Хасково Ирена Узунова. От областната администрация са изпратили и лодки към мястото на инцидента.

Бедствено е положението в община Неделино от вчера. Валежите продължават. Има населени места и квартали без електричество. Проблеми създават свлечени земни маси, които са затворили пътищата до някои населени места от общината. Река Неделинска прелива. Проблем създава един от притоците й, който досега никога не е носел толкова много вода, обясни кметът Стоян Беширов. Мобилизирана е цялата налична техника за разчистването на пътищата. В момента се разчиства пътя Неделино - Еленка.

"Червен" код за опасност от наводнения е обявен в областите Кърджали и Смолян.

"Оранжев" код е обявен за 11 области в Западна България. Обилен снеговалеж се очаква в областите Видин, Монтана, Враца, София област, София град, Перник, Кюстендил и Пазарджик. В Благоевградска, Смолянска и Кърджалийска област ще вали интензивен дъжд и сняг.

В останалата част от страната е обявен "жълт" код също за обилни снеговалежи, но с по-малка интензивност. Значителни количества на валежите се очакват в Западна България - между 10 и 20 л/кв.м, а в Родопите - отново около 50 л/кв.м. В ниската част на Родопите снеготопенето в съчетание с интензивните валежи ще е предпоставка за наводнения. В четири области на Източна България е обявен „жълт" код заради бурен вятър - това са Ямболска, Бургаска, Варненска и Добричка.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Сняг вали в по-голямата част от страната. Дъжд вали в областите Ямбол, Хасково, Кърджали и в района на Нова Загора. Силен вятър духа в областите Силистра, Добрич, Русе, Шумен, Варна и в района на Кула. Няма въведени ограничения за движение по магистралите, но пътните им настилки са мокри, предупреждават от "Пътна инфраструктура". През проходите „Пампорово", „Рожен", ,,Превала", „Печинско"- всички МПС-та да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета.

Очакванията са до сряда включително да има обилни снеговалежи, снегонавявания и ниски температури, предупреди още вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. По думите й като най-критичен се очертава вторник. От пътната агенция отправиха апел към водачите да не предприемат излишни пътувания. В 18.00 часа вчера бяха затворени всички гранични пунктове с Румъния заради обявения „оранжев код" в северната ни съседка. Правителството на Сърбия обяви извънредно положение на цялата територия на страната заради необичайния студ и обилните снеговалежи.