Базелският комитет по банков надзор към Банката за международни разплащания прие в неделя решение за отлагане с четири години /до 2019 г./ на датата за встъпване в сила на новите правила за размера и качеството на банковия капитал, съобщава BBC.

Като взе предвид анализа на причините за глобалната финансова криза, възникнала в световната икономика през 2008 година, по-рано Базелският комитет установи нови норми за съотношението на основния капитал на банките и даваните от тях кредити, известни като Базел III.

При това бе определена 2015 година като краен срок за изпълнение на изискванията. Много банки в света се оказаха пред необходимостта да привлекат за кратко време огромни суми в наличност за увеличаване на основния си капитал. В резултат на това, под натиска на частните банки, бе прието решение за отсрочка на изпълнението на това изискване до 2019 година.

По този начин отпадна спешната необходимост за многобройни банки да търсят пътища за попълване на капиталовите си запаси при условия на запазена ниска делова конюнктура в световната икономика, посочват агенциите.

Банката за международни разплащания, чието ръководство е в Базел, е международна финансова структура, в която членуват централните банки на 58 държави. В нейните задължения влиза съдействие на сътрудничеството между централните банки и облекчаване на международните финансови разплащания.

Базелският комитет за банков надзор, обединяващ представителите на централни банки и регулаторни органи от 27 страни, има пълномощия да разработва, приема и внедрява единни стандарти в сферата на банковите регулации.

Препоръките не са задължителни за изпълнение, но в повечето случаи те намират, по един или друг начин, отражение в националните законодателства на държавите, участващи в комитета. /БГНЕС/