Цунамито, което предизвика земетресението от днес по обед, не е опасно, съобщава агенция Ройтерс. Образувала се е вълна от 17 см. в Индийския океан. Има опасност за островите Андаман и Никобар, към които вълните могат да достигнат 3.9 метра височина.

12:33 часа

Опасност от цунами е обявена в Индонезия. Задействана е готовност за евакуация на населението.

Причината е регистрирано силно земетресение в Индийския океан. По данни на американския геоложки институт, магнитутът на труса е 8.7 по Рихтер, а епицентърът е на 308 мили югоизточно от Банда Ацех, северно от остров Суматра.

Това е далеч от столицата на Тайланд Банкок, а също и от южна Индия. Земетресението е било усетено в Шри Ланка и на остров Пукет.

Последното силно земетресение в района бе регистрирано през декември 2004 година, когато вълните цунами отнеха живота на 179 хил. души.

Индонезия се намира в Югоизточна Азия. Представлява архипелаг от над 18 хил. острова. Тя е гъстонаселена и е четвърта в страна по брой на населението. По последни данни там живеят над 230 млн. души.

Тя е един от развиващите се пазари, върху които инвеститорите спират вниманието си напоследък заради потенциала за растеж. Страната е членка на организацията Г-20. Икономиката й е пазарно ориентирана, но участието на държавата е силно. Цените на много основни продукти като оризът, електричеството и горивата се определят от държавата.

През януари 2012 година Индонезия отчете търговски излишък от $ 923 млн. Тя е основен износител на дървесина, текстил, каучук, калай, боксит, сребро, мед, никел, злато и въглища. Внася основно машини и оборудване, химически препарати, горива и храни. Основните й търговски партньори са Япония, Европейският съюз, САЩ и Сингапур.

Само през първия месец на тази година Индонезия е внесла стоки за $ 14.570 млрд.