Остават два или три въпроса, които трябва да бъдат решени в преговорите с кредиторите, преди да бъде постигнато споразумение. Това заяви гръцкият министър на икономиката Йоргос Статакис, цитиран от Reuters.

"Има два или три по-специфични въпроса и както сами ще видите, това е последната част – три от петдесетте договорени мерки", посочва той.

Според него тези оставащи въпроси включват дългосрочното облекчаване на условията по гръцкия дълг и освобождаването от ДДС на гръцките острови - чувствителна тема за дясната Партия на независимите гърци, която подкрепя коалиционното управление на Алексис Ципрас.

Въпреки тези оставащи въпроси Статакис е убеден в постигането на сделка на Срещата на върха на Европейския съюз в четвъртък.

По думите на Статакис след като бъде договорена, сделката трябва да бъде одобрена от гръцкия парламент, преди изтичането на на 30 юни падежа на гръцки дълг за 1.6 млрд. евро към Международния валутен фонд.

В същото време финансовият министър на Австрия Ханс Йорг заяви, че ако до неделя не бъде постигнато споразумение с Атина, то последствията биха били непредвидими.