Новият пътнически терминал на Летище Пловдив " ще бъде открит от премиера Сергей Станишев и министъра на транспорта Петър Мутафчиев. Новата аерогара е с увеличен капацитет и вече разполага с по-големи възможности за обслужване на пътници и самолети.

Новото лещите в Пловдив ще има по-голям и модерен терминал, отговарящ на всички изисквания за безопасност и сигурност, увериха от министерството на транспорта. Сградата е със застроена площ от 5 000 кв.м и ще може да обслужва по 1 000 души на час в най-натоварените моменти.

Общо 40 млн. лв. са вложени в модернизацията на аеропорта, чийто капацитет ще се увеличи четирикратно. Годишно новото летище ще приема половин милион пътници. То ще може да обслужва едновременно два пъти повече самолети в сравнение със сега, след като стоянките за тях бъдат увеличени с шест. Разширен е съществуващият перон, построен е нов паркинг и изцяло са подменени водоснабдителните, канализационните и електрозахранващите системи. Летището във втория по големина град у нас ще бъде резервно на столичната аерогара и ще приема трафика от София, когато в столицата има неблагоприятни условия като намалена видимост. В зимния сезон пловдивското летище ще обслужва всекидневни чартърни туристически полети за курортите Банско, Пампорово, Боровец и Велинград.