През декември 1979 г. Стив Джобс предприема една от най-големите авантюри в бизнес историята. Той практически подарява 100 хил. акции от предварителното публично предлагане на Apple, оценявайки ги на едва 1 млн. долара.

Въпросът е, че книжата струват много повече и Джобс добре знае това. Само няколко месеца по-късно пазарната цена на въпросните 100 хил. акции ще бъде 2.9 млн. долара. Сега стойността им е над 600 млн. долара.

Ако наречем продажбата на акциите подкуп, ще сме прави. В замяна Джобс получава достъп до технологичната Светая Светих на силициевата долина в Калифорния – Изследователския център на Xerox в Пало Алто.

Целта на Джобс е среща с може би най-умния човек на света в онзи момент, д-р Марк Вайзер, главен инженер на центъра на Xerox.

Екипът на Вайзер технологично изпреварва с години конкуренцията. В Пало Алто Джобс за първи път вижда компютърна мишка и графичен интерфейс за операционна система. Открития, дали началото на и iOS и Macintosh и донесли приходи за стотици милиарди долари на Apple през следващите години и десетилетия.

През цялото това време визията за бъдещето на технологиите на Вайзер ще бъде по-ценна от всичко останало за Стив Джобс.

Според Вайзер, "най-сложните технологии са тези, които изчезват, които се превръщат в част от тъканта на ежедневния живот, докато станат неразличими от него."

Ученият говори за умни домове, коли и градове, интегрирани от общ интерфейс. Бъдеще на крачка, от което вече се намираме, благодарение и на маркетинговия гений на Стив Джобс.

Резултатите от бизнес авантюрата на Джобс със Xerox са видими и в наши дни. Днес Apple за пореден път отчете рекордни продажби.

През уикенда компанията е успяла да продаде 13 млн. iPhone 6S и 6S Plus, въпреки че смартфоните все още се предлагат само в 9 страни.