Отлагането на строителството на АЕЦ Белене ще нанесе огромна щета на държавата ни, очаква се евентуалните претенции на руската компания “Атомстройекспорт” да са за около 1 милиард евро. Така бившият премиер Сергей Станишев представи в Плевен ситуацията около изграждането на централата в момента.

Според Станишев, ако настоящото правителство продължава да протака нещата, руската компания ще предяви своите претенции към нас и ще се стигне до Международния арбитражен съд. Експремиерът подчерта, че все още сме в приемливи срокове на закъснение относно старта на реализация на проекта, защото има много неща, свързани със сигурността на централата, които да се уточняват. Решение за финансовите проблеми в условията на криза също има.

Има немалко варианти, и от руска страна са предлагани, и те трябва да бъдат разглеждани и трябва да се работи. От България просто се протака, струва ми се, това е ясна линия от страна на правителството, за да се стигне до естествен завършек – да не се изгражда Белене, каза Станишев.

Има готовност строителството да започне още през октомври, добави бившият премиер. Той подчерта още, че ако проектът за централата не бъде реализиран, след 2015 година страната ни ще внася ток на пазарни цени, а това ще се отрази и върху икономическите субекти, и върху крайните потребители, върху хората. Според него, печеливш в тази ситуация ще е Турция, която вече има подписан договор с Русия за изграждането на четири реактора.