Заседанието на Управителния съвет на фонд „Тютюн” се отлага заради все още продължаващата среща на земеделския министър Мирослав Найденов с тютюнопроизводителите в Пловдивска област. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството, като не уточниха на коя дата ще се проведе събранието.

Тютюнопроизводителите ще трябва да връщат допълнително средства, ако сега се отпуснат премии. Това обяви министърът на земеделието Мирослав Найденов при срещата си с ръководството на Асоциацията на тютюнопроизводителите.

България има право да отпуска 116 млн. лв. годишно държавна помощ за тютюнопроизводители по разрешение на Европейския съюз. През пролетта на тази година са отпуснати 108 млн. лв., коeто означава, че до края на годината могат да се осигурят само още 8 млн. лв. Тези средства, обаче, не са предвидени в бюджета, уточни министър Найденов.

Ако се отпусне исканата от тютюнопроизводителите сума, то ще бъде наложена санкция от Европейската комисия, отделно те ще изгубят възможността да кандидатстват за европейски субсидии по другите програми през следващите три години, обясни още Мирослав Найденов. Той характеризира исканията на стопаните като крайни и невъзможни.

Министърът на земеделието обясни още, че в Бюджет 2010 са заложени 80 млн. лв. за премии на тютюнопроизводителите и те ще бъдат изплатени по схемата за национални доплащания следващата година през октомври.

По думите му правителството прави всичко възможно да подпомогне не само тях, но и всички земеделски производители. Мирослав Найденов заяви, че се водят интензивни преговори за програмата за развитие на селските райони, по която да се намери допълнителен ресурс. Търси се и алтернатива на заетост на хората от отрасъла.

Днес се проведе протест на тютюнопроизводителите, който продължи над 2 часа. Основното искане на стопаните е да се върнат миналогодишните премии за производителите: за едролистните сортове 3.15 лева за килограм, а за дребнолистните - 4 лева.