Поскъпването на парното с близо 19 процента от януари ще бъде отменено за Топлофикация-София. Такова решение е взела държавата, като собственик на дружество съобщи енергийният министър Петър Димтров. Абонатите ще усетят поевтиняването във фактурите за  февруари.

Решението парното в София да не поскъпва през първото тримесечие е взето късно снощи и бе определено от министър Димитров като социална мярка. Така само за Топлофикация – София няма да важи регламентираното от ДКЕВР увеличение на цената с 18.7 на сто за първите три месеца на годината.

Димитров аргументира решението с това, че столичната Топлофикация може да работи и при по-ниски от утвърдените от регулатора цени. На практика столичани ще усетят намаление в сметките си през февруари. Ако клиентът е потребил топло колкото през януари, сметката му ще е по-малка веднъж с 19 процента заради приспаднатото увеличение от януари и втори път, отново с 19 на сто заради отмененото поскъпване за съответния месец. Министър Димитров увери, че ще бъде направено преизчисление на януарските сметки за парно.

Да въпрос кой е въздействал за отмяна на поскъпването в столицата – самият Димитров или премиерът Станишев, енергийният министър отговори, че това е общо правителствено решение.

Държавата ще помоли енергийният регулатор да задържи намалението в цената на парното за следващите тримесечия, за да не изпадне столичната Топлофикация в бедствено положение, добави министър Димитров.

Според него обаче тенденцията за поевтиняването на топлоенергията ще бъде устойчива и абонатите ще усетят спад в цените тази година. Твърденията, че сметките на софиянци този януари са много по-високи от тези за миналата година, Димитров нарече спекулации. Той изнесе данни, според които Топлофикация-София е събрала 60 млн. лв. от абонатите си през януари тази година, а през януари 2008 година събираемостта е била 50 млн. лв. или с около 20 на сто по-малко.

Министър Димитров нареди и създаването на специалан комисия, която да провери ценообразуването на топлофикационното дружество. Чрез нея ще се ревизират данните на потребителите с най-високи сметки. Комисията трябва да направи пълен анализ на разпределението на енергията в тези сгради за периода януари 2008 година до януари 2009 година, като има 15-дневен срок за приключване на работата си.