Oфертите за участие в търга за ремонт на ЖП линията Пловдив – Бургас ще бъдат отворени в Национална компания „Железопътна инфраструктура”, съобшиха от компанията. Конкурсът ще се проведе за втори път, след като първият бе прекратен в средата на юни заради съмнения за нередности.

 

Официалният мотив за анулирането на процедурата бе високата цена, предложена от участниците –  над 426 млн. лева за трите позиции от проекта при прогнозна стойност на поръчката 330 милиона лева. В първия конкурс за участие бяха класирани две обединения с българско и чуждестранно участие – консорциум между италианската "Салчеф" и българската "Енергоремонт " и консорциум между германската  "Леонард Вайс – Транспортно строителство и възстановяване и Главболгарстрой".

 

В средата на септември бе открита повторна процедура, като крайният срок за подаване на оферти изтече вчера. Проектът за ремонт на релсовата отсечка се финансира по линия на ОП „Транспорт” на обща стойност 187 милиона евро. С реализацията му се очаква пътуването с влак от София до Бургас да се съкрати с час и десет минути.