Над 65% от обработените анкети за мнението на гражданите за промените в здравеопазването не са доволни от болниците, заяви в интервю за предаването “Денят започва” на БНТ Ивелин Николов, секретар на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП.

Днес е последният ден, в който колегите обработват информацията, постъпила от анкета за промените, които се очакват в здравеопазването. Намерението ни е в понеделник да съобщим окончателните резултати, каза още той.

Важно, според него е, че за първи път, когато се търсят промени в здравната система се иска мнението не само на медицински работници, а се иска мнението на пациентите, които би трябвало да са в центъра на здравеопазването.

Оказва се, че повечето пациентите са доволни от своя личен лекар и зъболекаря си, но не са доволни от обслужването в болниците. Там като че ли има най-голям недостиг на средства.

Анкета до голяма степен подкрепя нашите управленски намерения, защото хората смятат, че повече финансова стабилност ще дойде най-вече от по-голям контрол в изразходването на средствата в лечебните заведения, изтъкна още Николов и увери, че ще се стигне до единно мнение - хем таксата да не е пречка за хората да получават здравна услуга, хем тя да е коректор.

По думите му, хората се разминават в мненията си по въпроса за приватизацията на лечебните заведения.

В момента имаме десетки болници в страната, които имат прилежащи терени от стотици декари, както и има болници със сграден фонд, който не се ползва.

Моето лично мнение е, че не може да се приватизира здравната дейност. Болниците обаче не са манастири или селскостопански имоти, които да са неприкосновени, каза още той.

Хората разбират необходимостта от промяна в системата на финансиране на здравеопазването.