Само три години след кредитната криза, катализирана от фалита на Lehman Brothers, Великобритания е изправена пред втори „кредит крънч“ – период на замръзване на кредитните пазари, когато междубанковия пазар не функционира заради страх от неплатежоспособност на партньора.

 

Това предупреждение отправи Мервин Кинг, управителят на централната банка на UK, цитира го The Telegraph. Кинг заедно с това намали прогнозата си за икономическия растеж на страната и не изключи възможността от повторната рецесия.

 

По думите на сър Мервин, заради кризата в еврозоната домакинства, компании и банки са изправени пред период на изключителна несигурност. „Следващите няколко тримесечия ще са слаби. Никой не може да каже какъв точно ще е изходът“ - включително и рецесия.

 

Банките във Великобритания в момента не могат да набират достатъчно фондове, които след това да отпуснат като кредит на домакинствата и бизнеса. В доклада на централната банка върху инфлацията на Острова се посочва: „От август нататък публичните пазари на практика бяха затворени в отговор на притеснението от случващото се в еврозоната“.

 

Този проблем се подсилва от ръста на цената на застраховката срещу риск от фалит за банките. Според Кинг, съчетанието на тези фактори вече е създало по-лоши условия за банките, отколкото в предходната кредитна криза. Статистиката сочи, че достъпът на банките до кредит на междубанковия пазар е най-нисък от три години насам.

 

„През последните три години видяхме извънредни събития. Кой знае какво ще се случи утре, да не говорим след месец?“ Въпреки това Кинг запазва място и за оптимизма: може и да няма финансиране за банките, но няма смисъл пазарът да се депресира от този факт. Междувременно британските банки са в много по-силна позиция от европейските си колеги.

Банките могат да отпуснат кредити на фирмите и компаниите само ако първо намерят достатъчно финансиране на пазара. Ако пазарът не им осигурява капитал, изходите са два: по-високи лихви и/ или свиване на предоставяния кредит.

За да поддържат кредитирането на нивата от миналата година, британските банки трябва първо да получат от пазара 200 – 300 млрд. паунда. Дали това ще стане – тоест дали вторият кредит крънч ще бъде избегнат – зависи от това дали еврозоната ще намери решение на дълговата си криза.

Кинг признава, че не знае дали еврозоната действително ще може да реши проблемите си: „нямам идея“.

 

След като финансирането за банките е паднало до толкова ниски равнища, според Кинг трябва да се прибегне до „условно планиране“, тоест да се подберат нови политически инструменти спрямо неблагоприятните условия.

 

Прогнозата за икономическия ръст е понижена до 1% за тази и следващата година, като първоначалните планове бяха за 1.7% ръст и 2.2% ръст.