До дни ще бъде направена поредната проверка на строителството на автомагистрала „Тракия”, съобщи пред журналисти ресорният министър Росен Плевнелиев. По думите му договорите с фирмите са „ясни и категорични” и се очаква да се спазват. Плевнелиев подчерта, че от Сдружение „Тракия 4” са започнали работа по последната отсечка на аутобана от Ямбол до Карнобат. Водещ партньор на сдружението е холдинг „Пътища”, в него влиза и строителната компания „Мостстрой”, която поиска обявяване на несъстоятелност в началото на месеца.

Росен Плевнелиев обясни, че и последното трасе на магистрала „Тракия” вече се строи.

„Там ще следим нещата много внимателно, защото имаме своите притеснения. Но те, ако покажат и дадат всичко от себе си, ако спасят графика, ние нямаме никакви друге аргументи срещу тях. Ако обаче се забавят можем да пристъпим към всякакви действия, включително и прекратяване на договора, контрактът ни го позволява. Така че строителните компании на „Тракия” трябва да знаят, че ще проверяваме и ще наказваме”, допълни министърът.

Плевнелиев подчерта, че всички срокове за строителството на „Тракия” са в график. Строителният ни министър уточни, че няма нищо толкова сложно в изграждането на аутобана. „Това, което трябва да се случи на Тракия, е това, което не се беше случвало на Люлин три години. От първия ден денонощна работа, зор 30 000 кубика на ден на лот 2, 40 000 кубика – на лот 3. Магистрала Тракия е супер елементарна. Магистралата има 6 млн. кубика камък и много асфалт”, каза министърът.

Строят се паралелно и трите отсечки на Тракия –  от Стара Загора до Нова Загора, от Нова Загора до Ямбол и от Ямбол до Карнобат. Магистралата се финансира по ОП „Транспорт”. Прогнозите са аутобанът да е готов през 2012 година.